Nieuwe zonnewagen van TU Eindhoven is energiepositief

Het Solar Team Eindhoven van de TU Eindhoven heeft een nieuwe auto die rijdt op zonne-energie gepresenteerd: de Stella Lux. De gezinsauto is in Nederland bij gemiddeld gebruik energiepositief, wat betekent dat de auto meer energie oplevert dan gebruikt.

Krijn Soeteman / Tweakers
De Stella Lux. Beeld TU Eindhoven / Bart van Overbeeke
De Stella Lux.Beeld TU Eindhoven / Bart van Overbeeke

Dat laatste geldt zelfs op een sombere winterdag, zegt Tommie Perenboom van de TU Eindhoven: 'Een gemiddelde Nederlander rijdt 37 kilometer per dag. Op een donkere winterdag laadt de auto voldoende om 40 kilometer mee te rijden, wat dus voldoende is. In de zomer kun je op de zon 310 kilometer afleggen. De auto zit daarmee dus twaalf maanden per jaar boven het gemiddelde dat een Nederlander rijdt op de zon.'

Het is in theorie mogelijk om duizend kilometer te halen op een dag. Perenboom: 'Dat red je als je begint met een volle batterij op een zonnige dag'.

World Solar Challenge

De vorige versie van Stella, waar technologiewebsite Tweakers een videoreportage over maakte, was nog tien maanden per jaar energiepositief. Stella Lux moet net als de eerste versie meedoen aan de Australische Bridgestone World Solar Challenge die start op 18 oktober dit jaar.

De auto doet mee in de Cruiser Class, een klasse voor gezinsauto's. De nadruk ligt op praktische en gebruiksvriendelijke zonneauto's en niet op snelheid, al weegt dit aspect nu wel zwaarder mee. Dat laatste heeft het team niet verleid om een lichtere auto te maken met minder zitplaatsen, omdat de TU Eindhoven een realistisch toekomstscenario wil laten zien met een gezinsauto. In 2013 was het team winnaar van de competitie.

De World Solar Challenge vindt elke twee jaar plaats en gaat over een afstand van 3000 kilometer. De Universiteit Twente en de TUDelft zijn ook vertegenwoordigd, maar dan in de Challenger Class. In die klasse is vooral snelheid belangrijk.

null Beeld TU Eindhoven / Bart van Overbeeke
Beeld TU Eindhoven / Bart van Overbeeke
null Beeld TU Eindhoven / Bart van Overbeeke
Beeld TU Eindhoven / Bart van Overbeeke
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden