Nieuwe televisies met ultra-echte kleuren

Televisiefabrikanten moeten zich blijven onderscheiden. Dit jaar gaat het om intense kleuren en het diepste zwart. Een hallucinerend beeld.

Laurens Verhagen en Bard van de Weijer
null Beeld
Beeld

Een journaliste van The Daily Beast keek onlangs haar ogen uit toen ze oog in oog stond met het nieuwste van het nieuwste op het gebied van tv's: 'Ze hebben uitgevonden hoe ze een scherm zwart kunnen maken en daarom zag de vis die in slowmotion rondzwom er zo geweldig uit. Ze hebben al hun tijd en moeite gestoken in het creëren van het ultieme zwart. Wat ik op het scherm zag, was beter dan de realiteit. Het was extra-echt. Op geen enkele manier hebben onze voorouders met hun ogen kunnen waarnemen wat ik zag. Ze wisten waarschijnlijk niet eens dat er vissen met deze kleuren bestonden.'

Goed, de journaliste in kwestie liep op de elektronicabeurs CES in Las Vegas terwijl ze lsd had gebruikt, maar ook zonder deze hallucinerende drug bieden de modernste tv's interessante ervaringen en ongeëvenaarde kleursensaties. Vergeet de hypes van de kromme schermen en (in de jaren daarvoor) 3D-schermen. Wie bereid is veel geld uit te geven, krijgt haarscherp beeld, intense kleuren en diep-, diepzwart. Maar is nóg zwarter en nog scherper genoeg om je als fabrikant te onderscheiden? Een rondje langs drie van de belangrijkste fabrikanten: Sony, Samsung en LG.

Sony

Sony presenteerde begin dit jaar op de CES een serie tv's met oled-schermen: de 4K HDR OLED Bravia A1-serie (4K? HDR? OLED? Wut? Zie verklarende woordenlijst). Dat was een primeur voor de Japanners. Zij kopen de oled-techniek voor ultradunne schermen bij LG in, zodat Sony zich kan concentreren op andere zaken, een goede processor bijvoorbeeld. Maar ook met voor de consument zichtbare foefjes. Een mooi voorbeeld hiervan is een geluidstechnologie die door Sony Acoustic Surface wordt genoemd. In gewonemensentaal: het geluid komt rechtstreeks uit het scherm. Wie zijn hand op het scherm legt, voelt het vibreren. En staat een toeterende auto aan de linkerkant van het scherm? Dan komt het geluid uit de linkerhoek. Niet onbelangrijk esthetisch voordeel: er zijn geen losse speakers nodig. Dit nieuwe topmodel van Sony komt in drie formaten op de markt: 55, 65 en een joekel van een 77 inch. Prijzen zijn nog niet bekend.

Samsung

In tegenstelling tot Sony wil Samsung voor zijn schermen niet afhankelijk zijn van LG. Ook bij zijn nieuwste serie topmodellen dus geen oled-schermen, maar 'ouderwetse' lcd-schermen. De grootste tv-fabrikant ter wereld noemt ze echter qled, omdat er een technologie wordt gebruikt om het kleurbereik en helderheid te vergroten. Over het scherm ligt een laag nanokristallen die onder invloed van licht opkleuren, met een volgens Samsung veel hoger kleurbereik tot gevolg.

Met zwart dat - zegt Samsung - diepzwart is en met intense kleuren. Scherper, helderder, contrastrijker: daarmee is het in het topsegment moeilijk onderscheiden. Vandaar dat ook Samsung het in randzaken zoekt om het verschil uit te maken: een zeer dunne optische kabel die van een kastje naar de tv loopt zodat het scherm vrijwel onzichtbaar aan de muur hangt. Randen zijn er nauwelijks meer en bovendien hangt de tv zeer strak tegen de muur door een nieuw ophangsysteem. Esthetiek über alles dus. Opvallend tot slot is het feit dat de duurste variant (de Q9) gewoon weer een recht scherm heeft. Ook hier zijn de prijzen nog niet bekend.

Presentatie van de nieuwe QLED tv. Beeld getty
Presentatie van de nieuwe QLED tv.Beeld getty

LG

Elektronicaconcern LG presenteerde deze week de reeks nieuwe tv-toestellen voor de Nederlandse markt. Het merk, dat in de Benelux inmiddels marktleider is in het premiumsegment (alles boven de tweeduizend euro), heeft sinds vijf jaar zijn eigen pièce de résistance: de oled-televisie. De nieuwste is de Signature W7, die nog geen drie millimeter dik is en met magneten aan de muur wordt bevestigd. Een platte kabel verbindt het scherm met de elektronica in een sound bar die eronder zit. Daarin zijn ook alle overige aansluitingen verwerkt. Door de enorm dunne (en grote) beeldplak is eindelijk het visioen van het bewegend schilderij aan de muur bereikt. Dankzij oled is het zwart bijna spankelend te noemen. LG had een ouder topmodel lcd uit 2014 ernaast gezet, waarvan de achtergrondverlichting weliswaar op maximaal was gezet, maar het verschil in zwart- en kleurdiepte was niettemin aanzienlijk, zelfs de allernieuwste lcd-toestellen worden door het oledzwart verslagen. Voor zijn 'gewone' televisies maakt LG gebruik van een nieuwe laag, die nano cell display wordt genoemd, en die vooral de geelweergave zou verbeteren. Dat zagen we dan weer niet.

Een voordeel van al deze shock and awe in televisieland is dat de nieuwigheden die een paar jaar geleden alleen in de duurste televisies zaten, nu afdalen naar televisies die ook voor de gewone beurs betaalbaar worden. Dat geldt voor uhd, en al een beetje voor oled. Het is de vraag waar fabrikanten straks weer mee moeten komen om de kijker in vervoering te brengen. Voorlopig zal de markt vooral in het teken staan van prijsdalingen. En daar profiteert de gewone kijker dan ook weer van.

Schermen met termen

4K
Grofweg 4.000 pixels in de breedte. Dat is veel. En hoe meer pixels, hoe scherper het beeld. Dit is overigens alleen waarneembaar bij grote schermen en dan ook nog alleen als je er dicht genoeg op zit. Aan de aanbodzijde zijn er 4K uhd-discs en games voor de Playstation of Xbox. Ook beginnen commerciële aanbieders (Netflix, Amazon) mondjesmaat in 4K uit te zenden.

8K
Nóg meer pixels dan 4K en dus nog scherper. Voorlopig nog niet op een toestel bij u in de buurt.

UHD
Ultra high definition. Wordt in één adem genoemd met 4K of 8K. Analisten voorspellen dat binnen een paar jaar alle grote schermen uhd zijn. Amerika loopt voorop: in 2020 zal de helft van alle huishoudens in de VS een uhd-tv hebben. Het afgelopen jaar werden er wereldwijd al 55 miljoen 4K-tv's verkocht. Over twee jaar zijn dat er al twee keer zo veel.

OLED
Organic light emitting diode. Oled is een flinterdunne lichtbron en dus zeer geschikt om extreem dunne televisies te maken. De kleurweergave is aanzienlijk beter dan die van ouderwetse lcd-toestellen, vooral omdat elke pixel zijn eigen lichtbron is. Daardoor is zwart echt zwart. Bij lcd lekt altijd wat licht van de achtergrondverlichting door, al is het lek de afgelopen jaren gedicht tot nagenoeg nul.

QLED
Quantum dot display. Verwarrende term. Strikt genomen staat Qled voor een toekomstige schermtechniek waarbij de afzonderlijke subpixels worden gevormd door quantumdotleds die, net als bij oleds, volledig uitgeschakeld kunnen worden voor een perfecte zwartweergave, groter kleurbereik en een hoog contrast. Deze techniek verkeert in een pril stadium. Toch brengt Samsung nu qled-tv's op de markt, maar dit zijn geen échte qled-tv's. Marketing dus.

HDR
High dynamic range. Oftewel: hoog dynamisch bereik. Door de leds achter het scherm plaatselijk extra fel te laten oplichten kunnen hogere contrasten worden bereikt, waarbij zowel het donker als het licht goed wordt weergegeven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden