Reportage

Nieuwe supercomputer: vier pizzadozen hoog met kracht van tienduizend laptops

Hij ziet er bepaald niet indrukwekkend uit, maar hij heeft de rekenkracht van tienduizend laptops. Leidse sterrenkundigen bouwden hun eigen supercomputer, de Little Green Machine 2.

Simon Portegies Zwart (zittend) en Jeroen Bedorf (r) bij de nieuwe supercomputer. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Simon Portegies Zwart (zittend) en Jeroen Bedorf (r) bij de nieuwe supercomputer.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Als de Nederlandse overheid niet wil investeren in een nieuwe supercomputer, dan bouwen we hem toch zelf. Zo ongeveer dacht de Leidse astronoom prof. Simon Portegies Zwart, nadat hij vorig jaar de noodklok had geluid over de staat van de supercomputer van het Amsterdamse SURFsara. Die behoorde tot de wereldsubtop, maar gleed razendsnel af, omdat de ontwikkelingen in de wereld van supercomputers nu eenmaal ook snel gaan - en er geen geld is voor een nieuwe.

Dus bouwden de Leidse sterrenkundigen er zelf een, met financiële ondersteuning van NWO. Vandaag wordt hij officieel in gebruik genomen.

Wie bij een supercomputer denkt aan een gymzaal vol serverracks, komt bedrogen uit: slechts vier pizzadozen zijn het, bijna oneerbiedig weggestopt onder in de serverruimte in de kelder van de Leidse universiteit. Maar vergis je niet, zegt Portegies Zwart. Little Green Machine 2, zoals de Leidenaren hem noemen, heeft de rekenkracht van tienduizend laptops.

De enorme rekenkracht komt doordat de Leidse supercomputer anders werkt dan de meeste andere. Waar bij 'gewone' supercomputers de centrale processor of cpu het rekenwerk doet, kraakt LGM getallen met grafische processors of gpu's. Dat zijn dezelfde chips die gamers spectaculaire beelden voorschotelen en ze kunnen veel sneller rekenen dan gewone cpu's. Ideaal voor sterrenkundigen, die graag complete sterrenstelsels met honderden miljarden sterren op elkaar laten klappen.

Kracht van gpu's

Portegies Zwart was een jaar of vijftien geleden een van de eerste wetenschappers die de kracht van gpu's erkende. De vijf variabelen waar de beeldchips mee werken (rood, groen, blauw, helderheid en transparantie) bleken precies genoeg voor complexe zwaartekrachtberekeningen. Portegies Zwart leerde zichzelf de taal die nodig was om de gpu's te programmeren.

Zijn inzichten leidden ertoe dat hij van NWO geld kreeg om zelf een supercomputer te bouwen, de LGM 1. Dat was zeven jaar geleden en nu is het apparaat aan pensioen toe. De nieuwe is niet alleen tien keer sneller, hij is ook honderd keer energie-efficienter. Dat betekent lagere stroomkosten per berekening, een belangrijke kostenfactor.

De snelheidswinst zit hem in de vooruitgang van de processortechnologie en in het feit dat de vier grafische kaarten die het hart vormen van LGM 2 niet langer alle data langs de centrale cpu hoeven te sturen, maar dat ze rechtstreeks met elkaar kunnen communiceren. Juist het transport van gegevens leidt tot vertragingen. Nu de gpu's rechtstreeks met elkaar in verbinding staan, stromen de data sneller en kunnen meer berekeningen worden gedaan, tot maximaal 0,2 Petaflops, 200.000.000.000.000 per seconde.

Schim van de echte grote jongens

Daarmee is LGM 2 nog een schim van de echt grote jongens, zoals de Chinese Sunway TaihuLight en de Amerikaanse Titan, waar de Leidenaren ook al eens op konden werken. Maar toegang tot deze snelle computers is bijna onmogelijk vanwege de enorme kosten - alleen aan stroom verbruikt Titan al net zo veel als een flinke stadswijk. 'Maar het is ook een hoop gedoe, zelfs als ik op de Amsterdamse supercomputer wil werken', zegt Portegies Zwart.

Je moet een onderzoeksaanvraag doen die moet worden goedgekeurd, je moet verantwoorden hoeveel rekentijd je hebt verbruikt en of dat overeenstemt met je plan. Met hun eigen computer (kosten 200 duizend euro, ook wetenschappers van onder meer de Universiteit Utrecht en Eindhoven ontwikkelden mee) kunnen de sterrenkundigen hun gang gaan. En ze kunnen erop leren hoe dit relatief nieuwe type supercomputer werkt en hoe je er optimaal gebruik van kunt maken.

'Dat is nog behoorlijk ingewikkeld', zegt de Leidse hoogleraar. 'Maar we hebben inmiddels flink ervaring opgedaan.' De hoop is dat de vier pizzadozen het begin zijn van een veel grotere stapel voor wetenschappelijk onderzoek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden