Nieuwe stap richting poliovrije wereld

Voor het eerst is Afrika een jaar poliovrij. Dit heeft het 'Global Polio Eredication Initiative', dat zich bezighoudt met de bestrijding, bekendgemaakt. Andere jaren gooide Nigeria, waar de ziekte regelmatig opduikt, roet in het eten.

Gijs Hablous
De Nigeriaanse president Muhammadu Buhari (links) vaccineert zijn kleindochter tegen polio Beeld epa
De Nigeriaanse president Muhammadu Buhari (links) vaccineert zijn kleindochter tegen polioBeeld epa

De New York Times spreekt van een 'mijlpaal in geschiedenis van de wereldgezondheid'. Het laatste poliogeval werd op 11 augustus 2014 ontdekt in Somalië. Ook dat geval bleek terug te voeren op een uitbraak in Nigeria, het enige land waar de ziekte nooit verdween.

De afgelopen periode werden in Nigeria duizenden mensen ingeschakeld om inwoners in afgelegen gebieden te bereiken. Landelijk werden centra opgezet om steun te vergaren van stamhoofden voor vaccinatie van de dorpsbewoners.

De organisatie die de ziekte wereldwijd bestrijdt is voorzichtiger dan de Amerikaanse krant. 'We kijken wat nog nodig is om deze kleine stap in een overwinning op polio te veranderen', meldt de website.

Meer over polio

Lees op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid meer over polio en de besmettingsgevaren, de symptomen en de bestrijding van de ziekte.

Poliovrij?

Toen het wereldwijde project om polio uit te roeien in 1988 begon, raakten nog ruim 350 duizend kinderen verlamd door het virus dat het ruggenmerg en zenuwen kan aantasten. In 2014 waren dat er nog 359. Dat Afrika nu een jaar vrij is van de ziekte, is een nieuwe stap in de richting van een poliovrije wereld.

Maar voordat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Afrika officieel poliovrij verklaart, moeten op het continent minimaal drie jaar geen nieuwe gevallen opduiken. De WHO stelt deze eis omdat verificatie ingewikkeld is in landen waar stammen en nomaden vaak geïsoleerd leven.

Een gezondheidswerker vaccineert een meisje tegen polio bij de Afghaans-Pakistaanse grens Beeld epa
Een gezondheidswerker vaccineert een meisje tegen polio bij de Afghaans-Pakistaanse grensBeeld epa

Nigeria

In het noorden van Nigeria was in 2003 nog een grote polio-uitbraak. Mogelijk was dit het gevolg van geruchten onder de lokale islamitische bevolking dat het vaccin meisjes onvruchtbaar zou maken, dat er varkensproducten in zouden zitten en dat het aids kon veroorzaken. De gouverneur van de noordwestelijke staat Kano verbood de inentingen destijds voor een jaar.

Nu is dus ook Nigeria een jaar zonder de ziekte. Meestal is een Afrikaans land het laatste land waar een virus opduikt, voor het wereldwijd verdwijnt. Maar polio is nog altijd aanwezig in met name Pakistan en Afghanistan, waar alle gevallen van afgelopen jaar werden vastgesteld.

In Nederland komt de ziekte niet meer voor. De laatste uitbraak was in 1992-1993 en dook op onder mensen die zich vanwege hun religie niet lieten inenten. De vaccinatie tegen polio is ons land sinds 1957 opgenomen in het rijksvaccinatieprogramma.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden