Nieuwe richtlijnen voor naakt en geweld op Facebook

Facebook heeft nieuwe regels opgesteld voor naakt en geweld op het sociale medium. Als antwoord op recente onrust over de 'censuur' herschreef Facebook zijn richtlijnen. Wel moeten gebruikers aanstootgevende informatie nog steeds zelf rapporteren.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Reden voor de herziene regels is de recente onrust over genomen beslissingen door het Facebook-team. Die stuitten vaak op onbegrip. De beslissingen zouden willekeurig, oneerlijk en vaag zijn. Zo pleitte organisatie Free the Nipple er met de videocampagne 'everybody's gotta eat' voor dat vrouwen die de borst geven te zien moesten zijn op het platform. Er zou niets seksueels van uitgaan.

Een ander voorbeeld zijn de onthoofdingsvideo's van terreurgroep Islamitische Staat, die eerst wel en toen niet werden toegestaan. Recenter werd de winnende World Press Photo-reeks in Charleroi verwijderd van de Facebookpagina van Belgisch dagblad De Morgen, omdat er naakt in te zien was.

Om verwarring in de toekomst te voorkomen, herziet Facebook de regels. De nieuwe richtlijn is met 2500 woorden bijna drie keer zo lang als de oude.

Naakt

Naakt mag alleen in artistieke context, zoals bij foto's van schilderijen en sculpturen. Geslachtsdelen, 'volledig blootgestelde billen' en borsten - indien voorzien van een tepel - zijn verboden. Foto's van vrouwen die borstvoeding geven of van littekens na een borstamputatie zijn een uitzondering. Deze laatste richtlijn is een reactie op de wervelstorm van kritiek die ontstond nadat foto's van een Australische kankerpatiënte door Facebook werden verwijderd. Op de foto's waren de littekens te zien van medische ingrepen.

Geweld

Terroristische organisaties als IS werden al langer geweerd van het platform, maar nu is ook het ondersteunen, verheerlijken of aanprijzen van terreurorganisaties verboden. Dit geldt ook voor andersoortige criminele handelingen en voor 'gewelddadig of hatelijk gedrag'. Wel mogen gebruikers de legalisering van illegale activiteiten voorstellen.

Pesten en 'hate speech'

Pesten is een moeilijk onderwerp, omdat het moeilijk te definiëren is. Toch doet Facebook een poging. Zo worden foto's die voor anderen beschamend of denigrerend zijn voortaan geweerd, evenals video's waarin fysiek getreiterd wordt. Iemand bedreigen met fysieke of financiële schade en het aanmoedigen van zelfmoord of eetstoornissen is verboden. Een nuancering: hoewel 'hate speech' verboden is, mogen mensen passages van haatdragende teksten wel delen om bewustzijn te genereren, mits zij dit duidelijk aangeven op hun pagina.

Mensenwerk

Het controleren op aanstootgevende inhoud blijft mensenwerk. Facebook heeft geen plannen om zijn netwerk automatisch te scannen, maar roept gebruikers op overtredingen melden, waarna een reviewteam handmatig beoordeelt of het in strijd is met de richtlijnen. Omdat het mensenwerk is, worden er wel eens fouten gemaakt. Zo zag het team eens een elleboog aan voor een tepel.

Indien de regels overtreden worden, verwijdert Facebook het bericht of de foto en wordt de beheerder gedurende 24 uur geschorst. Wanneer deze zich daarna nog niet aan de regels houdt, kan de pagina voor langere tijd, of zelfs permanent, vergrendeld worden.

Ondanks de herziening van de regels heeft het Family Online Safety Institute (FOSI) nog zorgen om de zichtbaarheid van filmpjes met gewelddadige of aanstootgevende inhoud. De richtlijnen weerhouden deze filmpjes er niet van automatisch af te spelen. Dit is wel mogelijk, maar wordt alleen ingezet als reactie op klachten over de inhoud van een video.

null Beeld .
Beeld .
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden