Nieuw onderzoek naar mysterie tienduizenden verdwenen ganzen

Een Britse natuurorganisatie gaat samenwerken met Bulgaarse onderzoekers om een mysterie van tienduizenden verdwenen roodhalsganzen op te lossen. De ganzen verdwenen tien jaar geleden plotseling tijdens hun vogeltrek.

Redactie
Een roodborstgans. Beeld ThinkStock
Een roodborstgans.Beeld ThinkStock

Zo'n 50.000 roodhalsganzen, ongeveer de helft van de wereldwijde populatie, verdween toen van de Bulgaarse kust in de periode dat ze normaal gesproken naar het Russische arctische gebied trekken om te broeden. Peter Cranswick van het Britse Wildfowl and Wetlands Trust (WWT) zegt tegen de BBC dat ongeveer de halve vogelpopulatie in zo goed als een nacht was verdwenen.

Onderzoekers speculeerden tot dusver over de oorzaak: wellicht waren de ganzen het slachtoffer geworden van de jacht, of had hun verdwijning te maken met landschapsveranderingen in het gebied dat de vogels overvliegen op weg naar hun broedgebied. Of misschien hebben de vogels een andere broedplek gekozen vanwege klimaatverandering. De WWT zegt aanwijzingen te hebben dat de vogels neergestreken zijn in Azië om te broeden.

De onderzoekers gaan een aantal van de bedreigde vogels voorzien van een chip, waardoor ze te volgen zijn. Ze hopen daarmee nog onbekende verblijfplaatsen te ontdekken. Mochten ze achter de verblijfplaats komen, dan kan de vogel beter worden beschermd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden