Niet productie, maar besparing

De overheid heeft zich door ondertekening van 'Kyoto' verplicht in 2010 5 procent van de energiebehoefte op een duurzame manier op te wekken....

Het is een goede zaak dat staatssecretaris Van Geel de discussie overwelke duurzame energie we in de toekomst moeten gebruiken weer heeftaangezwengeld (Voorpagina, 13 februari). Spijtig is dat hij het accentvooral legt op de productie van energie.

Nederland heeft met het ondertekenen van het Kyoto-protocol ook getekendvoor 6 procent minder uitstoot van broeikasgassen in 2010 ten opzichte van1990. Uit onderzoek blijkt dat huishoudens met eenvoudige maatregelen aandeze doelstelling kunnen voldoen. Op korte termijn valt er veel te winnenop het verbruik.

Een paar suggesties voor Van Geel om die 6 procent minder uitstoot,omgerekend drie Mton broeikasgas, snel te bereiken.

Geef ieder huishouden vijf spaarlampen. Hiermee investeer je 35 euro,terwijl dit 40 euro per jaar aan energiebesparing geeft. En dat zes jaarlang. Als we al onze stand-by-apparaten uitzetten, is de winst nog velemalen groter. Een subsidie voor het kopen van nieuwe of tijdig omschakelenop betere warmteketels levert nog veel meer op. Als we alle 'oude' ketelsvervangen door hoogrendementsketels en goed gaan isoleren, voldoen we alruimschoots aan het Kyoto-protocol wat betreft de uitstoot van CO2 . Metals bonus een besparing van honderden euro's per jaar voor de huishoudens.En de besparing in geld wordt steeds groter, want de energieprijzen stijgennog steeds. Volgens het CBS sinds 2000 al met 65 procent. In 2005 met7,5procent.

Als alle huishoudens alle beschikbare energiebesparende techniekengebruiken, kunnen we ruim dertien Mton broeikasgassen reduceren. Datbetekent dat iedereen in een goed geïsoleerd huis woont, een hr-ketelheeft, zuinige (label A) apparaten en spaarlampen gebruikt en in eenzuinige B-label-auto rijdt.

Het huidige beleid en de focus op de productie van meer energie leidenertoe dat ons milieubewustzijn in het gedrang komt. Het is onbegrijpelijkdat de regering niet meer aandacht heeft voor de besparingsmogelijkhedenop de slinkende energievoorraad.

Ed Nijpels

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden