Nicotinekleuters

Nog maar een eeuw oud zijn ze, deze ansichtkaarten van kinderen die doen of ze net een rokertje hebben opgestoken. Bij de ontvanger wekten ze een vertederde glimlach op - maar zo werken ze nu niet meer.

null Beeld -
Beeld -

Als ik later groot ben, ga ik net zo veel roken als papa. Mijn papa rookt de lekkerste sigaretten van de hele wereld. Mama, mag ik al een sigaret proberen? Nog even wachten tot je elf bent jongen, jouw tijd komt echt wel, je kunt nog een heel leven roken!

null Beeld -
Beeld -

Er waren tijden dat ouders minzaam glimlachten als ze zoonlief voor het eerst met een peuk zagen: jij wordt al echt een grote jongen. Omstreeks 1900 rookte in West-Europa om en nabij de driekwart van de jongens uit de hoogste klassen van de lagere school. Kinderen die bij het lurken aan papa's pijp heel erg moesten hoesten, kregen in die jaren het vaderlijke advies wat meer te oefenen.

De kinderen op deze Franse ansichtkaarten uit de vroege 20ste eeuw, uit collectie van Tammo Schuringa, zijn voor de echte rookwaar nog net iets te jong. Zij imiteren hun vaders en grote broers - in die jaren vrijwel altijd rokers - op dezelfde wijze als kinderen nu achter het stuur van papa's auto kruipen en vroemvroem roepen.

null Beeld -
Beeld -

Een product van uw tijd

Vindt u deze nicotinekleuters niet vertederend? Moest u de wenkbrauwen even flink fronsen? Dan moet u beseffen dat u ook maar een product van uw tijd bent. Uw achterkleinkinderen zullen op dezelfde wijze reageren als ze die foto's van uw zoontje achter het stuur van uw auto onder ogen krijgen.

Tegen die tijd kan eveneens bekend zijn hoe onnozel de ouders waren die hun kinderen gewoon lieten begaan op de iPad. Het kan ook zijn dat juist de beelden van dat kinderfeestje van uw dochter over honderd jaar een schok gaan veroorzaken. Stel je voor: allemaal kleine meisjes met knakworsten in de mond, dat kon blijkbaar gewoon in de eerste decennia van de 21ste eeuw.

null Beeld -
Beeld -

Papa en mama nadoen

De details van de toekomst laten zich niet voorspellen. Dat er ook om ons gelachen gaat worden, dat is wel zeker. De tijd dat er in Europa op tabak accijns noch taboe rustte, ligt nog geen eeuw achter ons.

Er bestaan veel Franse beelden uit de gouden tijd van de ansichtkaart (1895-1914) waarop we kinderen in een licht surrealistische setting het leven van volwassenen zien nabootsen. We zien peuterpaartjes die in huwelijksbootjes stappen en kleuters die zich te buiten gaan aan alcoholische flirtpartijen. Helemaal nagedaan van papa en mama: kinderen die de met wijn overgoten maaltijd afsluiten met een rokertje. Ouders die het goede voorbeeld geven, die zijn van alle tijden.

null Beeld -
Beeld -
null Beeld -
Beeld -
null Beeld -
Beeld -
null Beeld -
Beeld -
null Beeld -
Beeld -
null Beeld -
Beeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden