Neus verraadt de leugenaar

Er werd vorig jaar gedurende de Lewinsky-affaire al uitgebreid op gezinspeeld - zoals te zien is op bijgaande gemanipuleerde foto uit de Chileense krant La Hora - en iedereen weet hoe het Pinokkio verging, dus is het dan zo raar om te denken dat de neus van Bill Clinton tijdens...

Nee, dat is niet raar. Sterker: het is nu wetenschappelijk bewezen. Amerikaanse onderzoekers die op zoek zijn naar een sluitende methode voor leugendetectie, stellen dat de neus door een tijdelijke miniscule vergroting van weefsel zwelt bij het liegen.

Nu is die geringe vergroting met het blote oog niet waar te nemen, maar de bezitter van de neus schijnt het wel te voelen. Een diepgaande studie van de gelaatstrekken van Clinton tijdens zijn verklaringen over de geruchtmakende affaire met Lewinsky, neemt volgens de onderzoekers elke twijfel weg: Clinton krabt veel minder aan zijn neus als hij de waarheid spreekt dan wanneer hij liegt.

A. Hirsch van de Reuk- en Smaakstichting in Chicago en C. Wolff van de Universiteit van Illinois doen hun bewijsvoering later deze week uit de doeken op de jaarlijkse bijeenkomst van de Amerikaanse Psychiatrische Vereniging. Als leugendetector achten zij de neus geschikt, doch niet volmaakt. Hij zwelt namelijk ook iets bij seksuele opwinding, zo heeft Hirsch eerder ontdekt.

Hirsch en Wolff hopen door een uitgebreide studie van lichaamstaal - onder meer de houding van het bovenlichaam, spreekfouten en de uitdruking van de ogen - een manier te vinden om leugenaars te ontmaskeren zonder dat er ingewikkelde apparatuur aan te pas hoeft te komen. Er zouden 23 lichaamsuitingen zijn die onwaarheden verraden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden