Klopt dit wel?

Neus snuiten vergroot kans op orgasme bij vrouwen – Klopt dit wel?

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: vrouwen die hun neus snuiten voorafgaand aan seks, komen vaker klaar.

Beeld Colourbox.

Van wie komt die claim?

Vrouwen die vaker willen klaarkomen zouden er goed aan doen om voorafgaand aan de seks hun neus te snuiten. Dat helpt de reukzin, wat weer de kans op orgasmes vergroot, aldus damesbladen CosmopolitanVivaSantéZe, en De Telegraaf. Bron is een Duits onderzoek van de universiteit van Dresden onder 70 jongvolwassenen, waarvan 42 vrouwen. Onder de zwakste ruikers kreeg slechts één op de zeven vrouwen weleens een orgasme, terwijl onder de topneuzen liefst zes op de zeven vrouwen regelmatig klaarkwam.

Klopt het?

Pakken we de Duitse studie erbij, dan valt daarin geen enkel neussnuitadvies te ontwaren. Logisch, want dat stukje blijkt afkomstig van Britse roddelkrant The Sun, die als eerste het nieuws bracht en daarbij sekstherapeut Phillip Hodson raadpleegde. Hodson adviseert al zijn cliënten om elkaar vaker te besnuffelen en stelt dat het helpt om de neuswegen vrij te houden – snuiten dus –, zeker nu volgens Hodson onderzoek aantoont dat een sterke reukzin vrouwen helpt om vaker klaar te komen.

Alleen: ook dat laatste staat eigenlijk niet in het onderzoek. De wetenschappers lieten de vrouwen een geurtest doen en legden ze tevens een vragenlijst voor over hun seksleven. Dat leverde weliswaar een verband op tussen reukzin en orgasmes, maar dat bewijst nog weinig, mailt de uitvoerend onderzoeker Johanna Bendas in een reactie. De twee gaan misschien samen op, net als brandende gebouwen en loeiende sirenes, maar het één veroorzaakt niet automatisch het ander.

De samenhang tussen reukzin en orgasmes was statistisch niet eens bijzonder groot: slechts tien procent van de vrouwen bleek enigszins aan het verband te gehoorzamen. De getallen die erop zouden wijzen dat zes op de zeven vrouwen met de beste neus regelmatig klaarkomt tegenover één op de zeven met de slechtste neus, komen uit een grove berekening van The Sun zelf, blijkt als we met die krant bellen. ‘Je moet het met een korreltje zout nemen’, zegt de redacteur.

Even aangenomen dat goed ruiken tóch belangrijk blijkt voor klaarkomen, dan blijft het de vraag of vrouwen er baat bij hebben om hun neus te snuiten voor de seks, zoals Hodson adviseert. Waarschijnlijk maakt dat niets uit, zeggen kno-artsen tegenover Nieuwscheckers.nl, het factcheckinitiatief van de Universiteit Leiden: het reukorgaan is bij een verkoudheid niet per se belemmerd door loszittend snot, maar door ontstoken slijmvliezen. En die snuit je niet weg.

Eindoordeel

Dat vrouwen hun neus moeten snuiten om vaker klaar te komen, blijkt erg vergezocht. Heel misschien hangen reukzin en orgasmes samen, maar ook dat is lang niet bewezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden