Neuropsycholoog Sitskoorn berispt

De Raad van Bestuur van het Universitair Medisch Centrum Utrecht legt neuropsycholoog Margriet Sitskoorn een schriftelijke berisping op voor het zonder bron overnemen van andermans werk.

Aanleiding is het onderzoek dat werd ingesteld na verschijning van een artikel op 23 augustus 2007 in Vrij Nederland. In dit artikel werd gesteld dat Sitskoorn in twee publicaties uit 2004 in het tijdschrift Neuropraxis en in haar boek ‘Het maakbare brein’ teksten zonder volledige bronvermelding heeft overgenomen.

De Raad van Bestuur van het UMC Utrecht heeft naar aanleiding hiervan de Commissie Wetenschappelijke Integriteit van de Universiteit Utrecht (CWI) gevraagd te onderzoeken of Sitskoorn zich schuldig heeft gemaakt aan schending van de normen voor integer wetenschappelijk handelen.

Deze commissie deed in oktober 2007 uitspraak, waarna het UMC Utrecht een voorlopig besluit heeft genomen. Sitskoorn tekende bezwaar aan bij het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit (LOWI). Het LOWI heeft haar uitspraak op 7 mei 2008 bekend gemaakt.

Zowel het CWI als het LOWI concluderen dat er sprake is van schending van de wetenschappelijke integriteit in één van de artikelen in Neuropraxis. Ten aanzien van een passage in het boek ‘Het maakbare brein’ vindt zowel het LOWI als het CWI dat sprake is geweest van ‘onzorgvuldig handelen’.

Sitskoorn heeft volgens beide commissies niet te kwader trouw gehandeld. Zij betreurt de zaak en heeft gezegd lering te trekken uit haar ervaring. Zij heeft inmiddels een correctie laten doorvoeren in het boek ‘Het maakbare brein’.

Bij alle (niet-) wetenschappelijke publicaties en media-uitingen dient zij zich houden aan de Nederlandse Gedragscode Wetenschapsbeoefening.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden