NIEUWSCoronavirus

Nervositeit om coronavirus groeit, China stelt cijfers bij

In China is het aantal patiënten met ‘covid-19’, zoals de nieuwe coronakoorts inmiddels heet, in één dag omhooggeschoten van 45- naar 60 duizend. Ook kwamen er 242 overledenen bij, waarmee het dodental op 1.370 komt. Dat klinkt dramatischer dan het is: de ruk omhoog in de statistieken komt doordat men patiënten anders is gaan tellen.

Maarten Keulemans
In Beijing draagt mens én dier een mondkapje. Beeld AFP
In Beijing draagt mens én dier een mondkapje.Beeld AFP

China turft nu ook de zieken die er alleen van verdacht worden met het coronavirus besmet te zijn, zonder ze te testen. Begrijpelijk, vindt infectieziektenspecialist Jacco Wallinga (RIVM): ‘Anders zit je vooral te rapporteren hoeveel testkits je hebt.’ Maar het maakt de getallen wel een stuk lastiger te interpreteren, vindt hoogleraar virologie Marion Koopmans (Erasmus MC). ‘Een patiënt met longontsteking in Wuhan is toch op een andere manier verdacht dan een patiënt in, zeg, Hongkong.’

De nieuwe analyse komt na dagen waarin de nervositeit om covid-19 toch al sterk toenam. Zo lukt het in Duitsland maar niet goed de ziekte onder controle te krijgen: het aantal besmette patiënten steeg er naar zestien, weken nadat een reiziger uit China enkele collega’s in Beieren had besmet.

Besmettelijker

En dan is er een nieuwe, Amerikaanse analyse, die suggereert dat het virus veel besmettelijker is dan eerder gedacht. Maar Wallinga waarschuwt voor al te snelle conclusies: dit onderzoek wijkt erg af van andere analyses en is nog niet door collega’s nagerekend en gekeurd, zoals het academische gebruik voorschrijft. ‘Ik zou het eigenlijk niet zo vertrouwen’, zegt Wallinga, die zelf ook probeert de uitbraak na te bootsen in een rekenmodel.

In werkelijkheid begint het beeld te ontstaan van een virus dat per geïnfecteerde ongeveer twee anderen besmet, maar wel snel voorthopt van mens tot mens, met een snelheid van een dag of vier tussen twee ziektegevallen, vertelt Wallinga. ‘Het goede nieuws daarvan zou zijn dat je minder mensen hoeft op te sporen. Maar het slechte is dat je ook minder tijd hebt om ze te vinden.’

Ook de dodelijkheid van de ziekte is in de berekeningen iets naar beneden bijgesteld: van een op de vijftig naar een op de honderd patiënten die door het virus wordt getroffen, blijkt uit een Britse berekening. Dat zou covid-19 overigens nog steeds een geduchte tegenstander maken.

50 miljoen doden

Als zo’n 60 procent van de wereldbevolking erdoor besmet raakt, kan de ziekte wereldwijd al snel 50 miljoen mensen het leven kosten, rekende de Hongkongse epidemioloog Gabriel Leung voor op verzoek van de Britse krant The Guardian. Ter vergelijking: de Mexicaanse griep van 2009 trof naar schatting zo’n 24 procent van de wereldbevolking, en aan de seizoensgriep overlijden doorgaans enkele tienden van procenten van de patiënten.

Het zijn cijfers die ‘best nog wat schommelen’, tekent Wallinga aan, omdat er nog veel over het virus onbekend is. Zo is een van de grote nog openstaande vragen of het virus ook kan worden doorgegeven door op het oog nog gezonde mensen. Een stevige aanwijzing daarvoor publiceerde een Chinees onderzoeksteam: een op de tien keer lijkt een nieuw besmette patiënt al eerder ziek te worden dan degene van wie hij het virus heeft gekregen. ‘Als dat klopt, zul je dus meer moeten doen om het virus voor te zijn’, zegt Wallinga.

In een donderpreek gebruikte WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus in elk geval grote woorden: een nieuw virus is ‘publieksvijand nummer één van de hele wereld, en voor de hele mensheid’. Tijd om ‘wakker te worden’, aldus Ghebreyesus. ‘Een virus kan meer politieke, economische en sociale opschudding veroorzaken dan welke terroristische aanslag ook’, zei hij.

Of dat ook voor covid-19 geldt, liet de WHO-topman overigens wijselijk in het midden.

Dossier coronavirus

Wat begon als een mysterieus virus in de Chinese miljoenenstad Wuhan heeft zich over de hele wereld verspreidt. Langzaam maar zeker komen we meer te weten over dit coronavirus. In dit dossier leest u alles wat u moet weten over het virus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden