Nepal helpen? Een internetverbinding is al genoeg

Weggevaagde wegen, overbelaste vliegvelden, brandstoftekorten en te weinig helikopters. Dat zijn nog maar enkele van de problemen waar hulpverleners in Nepal tegenaanlopen. Ze kunnen dus zelf wel wat hulp gebruiken, en die krijgen ze ook. Van mensen die thuis op hun computer zoeken naar relevante informatie.

Thomas van der Kolk
Een deel van het historische centrum van Kathmandu, voor en na de aardbeving. (c) Airbus Defence and Space Beeld epa
Een deel van het historische centrum van Kathmandu, voor en na de aardbeving. (c) Airbus Defence and SpaceBeeld epa

Wie denkt een ticket naar Nepal te moeten boeken om actief te kunnen bijdragen aan de hulpverlening na de verwoestende aardbeving van afgelopen zaterdag, heeft het mis. Een internetverbinding en een beetje vrije tijd is voldoende om te helpen bij het filteren van de relevante informatie op (sociale) media of om mee te speuren naar overlevenden en schade.

Met behulp van crowdmapping kunnen relevante locaties worden gemarkeerd en onder de aandacht van hulpteams worden gebracht. Er zijn verschillende initiatieven waarbij internetters zich door middel van een simpele klik kunnen aansluiten.

Sociale media

'Dit soort initiatieven worden steeds belangrijker. Al was het alleen maar
omdat hulpverleners de gigantische hoeveelheid informatie op internet nooit zelf allemaal kunnen uitpluizen.' Dat zegt Kenny Meesters, promovendus aan de Universiteit van Tilburg. Hij werkt mee aan de Standby Taskforce, een vrijwilligersorganisatie die sociale media afspeurt op zoek naar bruikbare informatie voor hulporganisaties. Dat levert ook input op voor zijn promotieonderzoek naar de invloed van sociale media op rampenbestrijding.

'Informatie is een van de basisbehoeften bij hulpverlening na een ramp', aldus Meesters. 'Deze moet echter wel gefilterd worden.' De verzamelde informatie wordt dan ook beoordeeld door weer andere vrijwilligers. Relevante gegevens worden vervolgens doorgespeeld aan hulporganisaties. En in het geval van noodsituaties kan rechtstreeks contact opgenomen worden met de Verenigde Naties.

Meesters nam eerder deel aan vergelijkbare initiatieven, bijvoorbeeld na de verwoestende tyfoon Hayan op de Filippijnen in 2013 en volgens hem heeft het zeker resultaat. Wereldwijd werken er volgens de promovendus op dit moment zo'n 4.000 mensen mee met het filteren van die informatie.

Hulpverleners in Kathmandu. Beeld epa
Hulpverleners in Kathmandu.Beeld epa

Crowdmapping

Een andere manier om de hulpdiensten bij te staan is door middel van het afspeuren van satellietbeelden. Je kunt daarvoor simpelweg Google Maps gebruiken, maar er zijn ook specifiekere online gereedschappen beschikbaar. Zo heeft DigitalGlobe begin deze week satellietbeelden online gezet van voor en na de aardbeving. Door de beelden te vergelijken kun je beschadigde of verwoeste gebouwen en wegen vinden of tentenkampen lokaliseren om ze vervolgens te markeren.

Binnen 48 uur na de ramp hebben vrijwilligers met dit zogenoemde crowdmapping al veel informatie in kaart kunnen brengen, schrijft Wired. En dat aantal blijft rap toenemen.

De hulpdiensten verschuiven hun aandacht steeds meer van het zoeken naar overlevenden naar het leveren van hulpgoederen. Maar dat betekent niet dat het werk van de online speurders erop zit. Integendeel: juist bij het beoordelen van waar de goederen het beste heen kunnen, kan de crowd een goede bijdrage leveren. Volgens Meesters gaan zulke acties doorgaans een week of twee, drie na een ramp door. 'Maar dat hangt ook af van hoe lang de VN onze hulp nodig zegt te hebben.'

Zelf helpen?

Wie wil helpen bij crowdmapping kan dat bijvoorbeeld doen via Tomnod, onderdeel van de geografische dienst DigitalGlobe. Deze site werd eerder dit jaar nog ingezet voor de speurtocht naar de vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines. Meer dan 600.000 vrijwilligers speurden de Golf van Thailand en de Zuid-Chinese Zee af. Nu wordt de omgeving van de Nepalese hoofdstad Kathmandu onder handen genomen.
- Tomnod

Een alternatief is Open Street Map, een open-source-kaartdienst die is samengesteld door cartografen van over de hele wereld.
- Open Street Map

Een deel van het historische centrum van Kathmandu voor en na de aardbeving. (c) Airbus Defence and Space Beeld epa
Een deel van het historische centrum van Kathmandu voor en na de aardbeving. (c) Airbus Defence and SpaceBeeld epa

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden