REPORTAGE

Negen spelletjes voor Frank Underwood

In de tv-serie House of Cards ontspant de leider van het vrije westen zich met games van kleine studio's. Wat doen die anders dan de bekende kaskrakers?

Beeld uit het computerspel 'Monument Valley'. Beeld Ustwo

Waaraan gaat Frank Underwood, de niets ontziende politicus uit House of Cards, ten onder? Is dat het bloed dat aan zijn handen kleeft? Zijn machtswellust? Zijn gefabuleerde jeugd? Zijn vrouw Claire? Of is het Monument Valley?

Monument Valley is het computerspel dat we Underwood, inmiddels president, zien spelen op een tablet in het derde seizoen van de Netflix-tv-serie. De game brengt hem vanwege een lyrische recensie in contact met Tom Yates. In deze getroubleerde journalist ziet Underwood de ideale hagiograaf. Yates begint evenwel te peuren in de psyche van de president en de first lady en brengt daarmee Franks kaartenhuis aan het wankelen.

Speciale versie

Suspense, met dank aan het videospel van de kleine Britse studio Ustwo. Vorig jaar werd dat bedrijfje door de belangrijkste scenarist van House of Cards gevraagd een speciale versie te ontwikkelen voor de serie. Eentje met een enkel level, geschikt voor tv-opnamen. Het geometrische puzzelspel, dat veel gemeen heeft met de grafische kunst van M.C. Escher, was toen enkele maanden uit.

'Het feit dat ons spel zo diep verweven zit in het plot en dat de recensie (van Tom Yates, red.) hardop wordt voorgelezen, verbijsterde ons', vertelde Neil McFarland van Ustwo aan de website Daily Dot.

'Wie je ook bent, wie je ook denkt te zijn, weet dat je ook een zwijgzame prinses bent', citeert Underwood de recensie in een cruciale scène. 'Je naam is Ida, en je reis brengt je door een vergeten landschap van draaiende trappen en veranderende kastelen, waar je staand op drijvende stenen het lot tartend een dreigende zee oversteekt, door schaars belichte spelonken vol met ruïnes - een beeld dat M.C. Escher alleen in een droomtoestand zou kunnen bevatten.'

Die aanbeveling heeft Ustwo geen windeieren gelegd. De verkoop voor Apple's iOS en Google's Android-telefoons en -tablets verachtvoudigde. Niet dat Monument Valley de tv-roem nodig had: de game was al meermalen bekroond. Voor de uitzending van House of Cards stond de teller op 2,4 miljoen exemplaren.

Kevin Spacey als Frank Underwood in House of Cards. Beeld ap

Indie games

Het is niet de eerste keer dat de televisiekijker Frank Underwood in de weer ziet met een computerspel. Hij is het eerste tv-personage dat zichtbaar belangstelling toont voor games. In de eerste twee seizoenen probeert de politicus te ontspannen met het soldatenspel Call of Duty.

In het derde seizoen worstelt de president kort met het eigenzinnige The Stanley Parable. Dit 'niet te winnen spel' (zoals Tom Yates in de tv-serie opmerkt) is net als Monument Valley het werk van onafhankelijke ontwikkelaars. Anders dan de grote studio's die voortborduren op succesformules, zoeken de kleintjes het vaak in een bijzondere vormgeving en opvallende spelmechanismen.

Underwood zegt tegen Tom Yates dat hij eigenlijk niks opheeft met zulke 'indie games' (indie is de afkorting voor independent). 'Ik speel meestal schietspellen. Ik heb behoefte aan adrenaline en actie, maar toen ik dit las (de recensie van Monument Valley, red.) moest ik het spelen.'

Mr. President - er is meer.

Wat moet Frank Underwood spelen in seizoen 4 van house of cards? Wij bevelen deze indiegames aan:

1. Crossy Road (Hipster Whale, iOS, gratis, met in-app aan kopen) Moderne variant op de klassieker Frogger in een retro-verpakking. Help kip, paard of vlo drukke snelweg, sloot en spoor oversteken.

2. Sir, You Are Being Hunted (Big Robot, voor Windows, Mac, Linux, euro 20) Je bent een slecht bewapende ziel die probeert te ontsnappen van een eiland vol robots, gekleed als victoriaanse heren, die met honden en ballonnen op je jagen.

3. Never Alone (Upper One Games, Windows, PlayStation 4, Xbox One, Wii U, Mac, euro 15) Meisje zoekt met witte vos (tweede speler) de oorzaak van een sneeuwstorm die het voortbestaan van haar stam bedreigt. Gebaseerd op volksmythen van de Inupiac, een eskimo-stam in Alaska.

4. Five Nights at Freddy's (Scott Cawthon, voor iOS, Android, Windows, euro 2,99) Tussen jou als nachtwaker van een pizzeria en vijf kwaadaardige robotberen staan twaalf bewakingscamera's en elektrische sloten met snel leeglopende accu's.

5. Race The Sun (Flippfly, PlayStation 3 & 4, Vita, Windows, euro 10) Ruimteschip op zonne-energie snelt in razende vaart langs hindernissen van A naar B. Niet de obstakels zijn het grootste probleem, maar de ondergaande zon.

6. Limbo (Playdead, voor alle platformen, euro 5 tot euro 10) Speler moet jongetje in volledig zwart-witte wereld langs allerlei gevaren loodsen. Dit spel speel je op de tast. In februari ook uitgebracht voor de PlayStation 4.

7. The Vanishing of Ethan Carter (The Astronauts, voor Windows, euro 19) Detective met bovennatuurlijke gaven kan 'zien' wat er op de plek van een misdrijf is voorgevallen en zo een moord ontrafelen.

8. Roundabout (No Goblin, voor Windows, euro 15) Rijden is niet eenvoudig in een stretched limo die voortdurend om zijn as draait op met obstakels bezaaide wegen.

9. Thomas Was Alone (Mike Blithell, voor alle platformen, euro 5 tot euro 9) Kunnen simpele balkjes emoties oproepen? Wel in dit tactische klim-, klauter- en stapelspel, met mooi gesproken commentaar en bijzondere vormgeving.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden