Neem adhd toch eens serieus
© Gees Voorhees

Neem adhd toch eens serieus

Diagnose en behandeling van adhd zijn bijzonder belangrijk

Ritalin is een soort drug en iemand met adhd is eigenlijk gewoon een druk jongetje. Tamar Doorduin verzet zich tegen dat beeld. Begrijp dat ik adhd heb, en dat medicatie voor mensen als ik een noodzaak is, schrijft ze.

Soms voel ik me een soort junkie. Als ik weer eens op het allerlaatste moment mijn recept in kom leveren bijvoorbeeld en de apotheker me over haar leesbril streng aankijkt en vraagt: 'Is de dosering alweer verhoogd?' Dan durf ik haar bijna niet aan te kijken. Want ik gebruik ritalin. Je weet wel, kindercoke.

Bijna een jaar geleden kreeg ik mijn diagnose: adhd.

Reacties (3)

U hebt javascript nodig om een reactie achter te laten.
Plaats een reactie Nog 600 tekens
  • TakaTakata -
    In een tijd dat ADHD of ADD nog niet beschreven was, was ik ook zo'n dromerig tiepje, altijd snel afgeleid, behalve als iets me héél erg boeide. Beetje teruggetrokken, geen druktemaker. Het heeft mijn hele leven negatief beïnvloed, met wat geluk altijd wel werk gehad waar ik me kon handhaven. Toen ik werkte op een school voor bijzonder onderwijs begon het met te dagen. Denk alleen niet dat je als volwassene nog veel kans hebt op erkenning en hulp. Nu zelf maar "illegaal" een drug genomen om te testen en jawel, ik ervaar met een lage dosis "dex" het weldadig effect als hierboven beschreven.
  • K.gum -
    Laura Batstra, heeft voor haar boek: Hoe voorkom je ADHD? Door de diagnose niet te stellen...een verkeerde titel gekozen bij een inhoudelijk zeer goed boek. Het suggereert dat er geen erkenning is voor de last die een ADHDer ervaart, terwijl die erkenning er we degelijk is. De schrijfster plaatst echter zeer kritische kanttekeningen bij toegepaste behandelingen. En dat is zeer terecht. Methylfenidaat b.v. geeft op de lange, maar soms ook op korte termijn vaak last van vervelende rebound effecten en een gevoel van vervreemding van het eigen gevoel. En de gevoelswereld is vaak zo rijk...zonde.
  • Schoon&Gang -
    Eindelijk eens het echte verhaal, bedankt. Want ook ik moet me steeds verdedigen tegen al die mensen die geen idee hebben waar ze het over hebben maar wel vinden dat ze een mening moeten hebben. En die is dan gebaseerd op tendentieuze krantenverhalen en televisieprogramma's die elkaar alleen maar napraten.