Nederlandse voedselsituatie is allerbeste ter wereld

Asbest in het brood. Afgekeurd paardenvlees in de pizza. Allemaal waar, maar toch is Nederland het allerbeste land in de wereld wat voedsel betreft. Niet Frankrijk dat het woord haute-cuisine voortbracht, niet Zwitserland dat de müsli en het racletten uitvond, nee: Nederland, land van boterhammen, stamppot en gehaktballen.

Hollandse kost: hutspot met rookworstBeeld anp

Volgens Oxfam Novib, die de Good Enough to Eat Index opstelde, heeft Nederland 'het meest gevarieerde, gezonde, betaalbare en voedselrijke dieet'.

In de top-20 staan alleen Europese landen, op één na: Australië. De Verenigde Staten komen pas op 21ste plaats. Gevolgd door Japan, Israël en Nieuw-Zeeland. Het hoogst genoteerde voormalige ontwikkelingsland is Brazilië op de 25ste plaats.

Afrikaanse landen
De laagste 25 van de in totaal 125 landen op de ranglijst zijn bijna alle ingeruimd voor Afrikaanse landen. Alleen Jemen en Laos (beide Azië) staan er tussen. De beroerdste voedselsituaties zijn in Angola, Ethiopië en vooral Tsjaad. Mali, het land waar Nederlandse troepen net naartoe zijn afgereisd om er te helpen bij de strijd tegen moslimfundamentalisten, staat op de 110de plek. Noord-Korea staat bij gebrek aan gegevens niet in de lijst.

De index is opgesteld op basis van vier vragen. Drie daarvan gaan over de voedselsituatie in een land. Krijgen mensen voldoende te eten (of is er sprake van ondervoeding)? Is het voedsel betaalbaar (welk deel van het inkomen gaat op aan voedsel)? Is het gezond? De vierde vraag gaat over wat mensen met dat voedsel doen: hebben de bewoners gezonde eetgewoonten?

Nederland scoort op alle vragen heel goed. Eerder deze week werd al bekendgemaakt dat Nederland de goedkoopste supermarkten in Europa heeft. De ranglijst van Oxfam Novib bevestigt dit beeld. Alleen in Amerika is voedsel nog betaalbaarder dan hier. Ook de variatie in het voedsel is in Nederland top. Alleen in Zwitserland en IJsland is voedsel nog gevarieerder dan hier.

Welvaartsziekten
In alle rijke landen is voedsel goed en betaalbaar. Het grote verschil in de ranglijst wordt gemaakt door het opduiken van welvaartsziekten, met name suikerziekte en zwaarlijvigheid. Van de rijke landen doen maar twee landen het op dit punt (veel) beter dan Nederland: Japan en Zuid-Korea.

 
Nederland heeft het meest gevarieerde, gezonde, betaalbare en voedselrijke dieet.'
Oxfam Novib


Encebe onder toezicht
Encebe, een onderdeel van Nederlands grootste vleesbedrijf Vion, is door staatssecretaris Dijksma onder verscherpt toezicht geplaatst van keuringsdienst NVWa. De dienst stelt ook een onderzoek in naar de omgang met 'bedorven vlees' en houdbaarheidsdata. Volgens de woordvoerder van Vion waren aantijgingen door anonieme klokkenluiders bij Omroep Brabant in december vorig jaar de aanleiding tot het onderzoek van de NVWa. Diezelfde klokkenluiders meldden ook dat Encebe elf ton gewone ham had verkocht als biologische ham, een aantijging die door Vion werd bekend. Naar aanleiding van die zaak werd Encebe ook al onder verscherpt toezicht geplaatst van Skal, de keuringsdienst voor biologische producten.

Een groot aantal rijke landen scoort hierop juist belabberd. Twee buitenissig rijke landen voeren de ranglijst van welvaartsziekten aan: Koeweit en Saoedi-Arabië. De Verenigde Staten staan op een beschamende zesde plek.

Dat is niet alleen een kwestie van eetgewoonten, zegt een woordvoerder van Oxfam Novib. 'Het heeft ook te maken met economische dingen. Zo is kant-en-klaar voedsel in Amerika vaak goedkoper dan vers voedsel, en in kant-en-klaar voedsel zit meer vet, suiker en zout.'

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden