Nederlandse test voor effectiviteit borstkankermedicijn tamoxifen

Nederlandse onderzoekers hebben een manier gevonden om te voorspellen of het borstkankermedicijn tamoxifen zal aanslaan. Met een genenprofiel kan een arts in de toekomst beoordelen of een patiënte baat zal hebben bij het medicijn, of beter een andere behandeling kan krijgen.

Rineke Voogt
null Beeld reuters
Beeld reuters

Het medicijn tamoxifen is een veelgebruikte behandeling bij vrouwen met hormoongevoelige borstkanker. Jaarlijks komen er in Nederland zo'n 10 duizend nieuwe patiënten met deze vorm van borstkanker bij, die bijna allemaal behandeld worden met tamoxifen. Het middel remt het hormoon oestrogeen, zodat de tumor niet meer uitzaait of groeit.

Toch krijgt ongeveer eenderde van de vrouwen uitzaaiingen, omdat de kankercellen resistent zijn voor het medicijn. Voor het eerst hebben wetenschappers een mogelijke genetische oorzaak daarvan gevonden; bij patiënten waarbij tamoxifen niet werkt, vertonen bepaalde genen een andere activiteit.

Alternatieve medicijnen
Een genenprofiel zou bij individuele borstkankerpatiënten voorafgaand aan een behandeling kunnen voorspellen of deze zal werken. Vrouwen bij wie tamoxifen niet aanslaat, kunnen dan eerder met alternatieve medicijnen beginnen. Het onderzoeksteam van het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam toonde de bruikbaarheid van zo'n genentest aan bij 680 vrouwen met borstkanker, en publiceerde de resultaten dinsdag in het wetenschappelijk tijdschrift Cancer Research.

'Natuurlijk is zo'n test nooit zwart-wit', zegt moleculair geneticus en kankeronderzoeker René Bernards - een van de onderzoekers. 'Maar het zijn veelbelovende resultaten.' Vóór de genentest in de kliniek komt, zullen de onderzoekers eerst nog vervolgonderzoek doen bij vrouwen die in het verleden met het middel of een placebo zijn behandeld.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden