NieuwsPlaneet Nijntje

Nederlandse planeet gaat mogelijk Nijntje heten

Een verre planeet die nu nog de naam HAT-P-6b heeft, kan door het Nederlandse volk binnenkort omgedoopt worden tot Nijntje, het wereldberoemde konijn van kindertekenaar Dick Bruna. Andere opties zijn onder meer Nachtwacht en Brandaris.

Tonie Mudde
Een artist impression van de planeet en de ster die Nederlanders een naam mogen geven. Beeld Livia Pietrow/astronomie.nl
Een artist impression van de planeet en de ster die Nederlanders een naam mogen geven.Beeld Livia Pietrow/astronomie.nl

Dit blijkt uit de shortlist die het Nationale Comité van sterrenkundigen samenstelde na het bestuderen van meer dan zesduizend voordrachten. De planeet is een ‘verjaardagscadeau’ van de Internationale Astronomische Unie, die honderd jaar bestaat en gaat over de naamgeving van hemellichamen. Ook 115 andere landen, van Zweden tot de Filipijnen, kregen een planeet toegewezen om een naam te geven. Elk land kiest zijn eigen procedure. Sommige landen lieten alleen scholen en amateurastronomen namen insturen. In Nederland kon iedereen namen opperen via een website, waarna een jury een shortlist samenstelde.

De ontdekking van exoplaneten – planeten die om een andere ster draaien dan onze zon – is een van de spannendste takken van de sterrenkunde. Waar ontdekkingsreiziger Columbus het moest doen met één continent, schrijven wetenschappers nu aan de lopende band complete planeten bij in de atlas. De teller staat inmiddels al op meer dan vierduizend. Voor de ontdekking van de eerste exoplaneet, in de jaren negentig, werd vorige week nog een Nobelprijs toegekend.

Een vakantie naar ‘onze planeet’ zit er voorlopig niet in, aangezien die zich op ruim 900 lichtjaar van de aarde bevindt. De Nederlandse planeet is een zogeheten ‘hete Jupiter’, vergelijkbaar met Jupiter in ons eigen zonnestelsel, maar dan nog een stuk groter. Leven is er onmogelijk, de temperatuur loopt er op tot vele duizenden graden.

De voorstellen voor namen voor de Nederlandse planeet moesten aan strenge regels voldoen. Zo mochten namen niet beledigend zijn of sterke politieke of religieuze associaties hebben. Bovendien moeten de naam van de planeet en die van de moederster met elkaar samenhangen. Op de website astronomie.nl/exoplaneetzoektnaam kan vanaf maandagochtend tot eind oktober gestemd worden. De naam met de meeste stemmen wordt aangemeld bij de Internationale Astronomische Unie. Hier de shortlist met de namen voor respectievelijk de planeet en de ster:

Brandaris – Vuurduin (Brandaris is de oudste vuurtoren van Nederland, Vuurduin is de vuurtoren van Vlieland)

Cruquius – Leeghwater (Beiden pioniers in de strijd van Nederland tegen het water.)

Nachtwacht – Sterrennacht (Naar de beroemde schilderijen van Rembrandt en Van Gogh)

Nijntje – Moederpluis (Naar de figuren uit de kinderboeken van Dick Bruna)

Exomna – Hurstrga (Naar inheemse Nederlandse godinnen.)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden