Nederlandse fauna twee nieuwe zeevissen rijker

Urker vissers hebben vorig jaar twee vissen aan de inheemse fauna toegevoegd: de wrakbaars en de bandvis. Van beide soorten is een exemplaar opgevist in het Nederlandse deel van de Noordzee....

Van onze verslaggever

De twee vissen zijn nooit eerder in de Nederlandse wateren aangetroffen, zo maakte het Natuurhistorisch Museum Rotterdam dinsdag bekend. Experts van het museum hebben de vissen gedetermineerd. Het museum stelt de in alcohol geconserveerde exemplaren vanaf woensdag tijdelijk tentoon.

Wrakbaars
De wrakbaars (Polyprion americanus) is een grote roofvis die normaal gesproken alleen voorkomt in diepe wateren, tot 600 en mogelijk 1000 meter. Hij wordt vaak aangetroffen bij scheepswrakken, vandaar de naam. De wrakbaars komt voor in de hele Atlantische Oceaan, maar is zeldzaam in Europese kustwateren. Een volwassen vis kan 2 meter lang worden en wel 100 kilo wegen. De Rotterdamse vis – in januari 2006 opgevist voor de Noord-Hollandse kust – is een jong, driejarig exemplaar met een lengte van 53 centimeter.

Bandvis
Ook de bandvis (Trachipterus arcticus) is een vis van de diepzee. Hij leeft op een diepte van 300 tot 700 meter in de oostelijke Atlantische Oceaan, van Marokko tot Groenland, maar zelden in ondiepe kustzeeën als de Noordzee. De lintvormige bandvis wordt tot drie meter lang en heeft een uitstulpbare bek, een lange rugvin en grote, op de donkere diepzeer aangepaste ogen. Net als de wrakbaars is de ten noorden van Terschelling gevangen Rotterdamse bandvis een jong exemplaar, zo’n zeven tot acht jaar oud en 148 cm lang.

Volgens het Natuurhistorisch Museum Rotterdam zijn beide vangsten overigens incidenteel. De vissen zijn waarschijnlijk geen vaste bewoners van de zuidelijke Noordzee, maar dwaalgasten.

De eerste Nederlandse bandvis (Trachipterus arcticus), 148 centimeter lang, opgerold in alcohol, bewaard in de collectie van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. (NMR - Kees Moeliker) Beeld
De eerste Nederlandse bandvis (Trachipterus arcticus), 148 centimeter lang, opgerold in alcohol, bewaard in de collectie van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. (NMR - Kees Moeliker)
Wrakbaars in alcohol (NMR - Kees Moeliker) Beeld
Wrakbaars in alcohol (NMR - Kees Moeliker)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden