Nederlandse autoriteiten vragen meer gebruikersgegevens van Facebook

De Nederlandse autoriteiten hebben vorig jaar 271 keer gebruikersgegevens van in totaal 301 verschillende accounts opgevraagd bij Facebook. Dat is een flinke toename ten opzichte van 2014: toen ging het om 117 verzoeken en 129 accounts.

De ingang van het hoofdkantoor van Facebook in Menlo Park, Californië.Beeld reuters

Dat blijkt uit het tweejaarlijkse transparantierapport waarin het sociale netwerk cijfers verzamelt over verzoeken van overheidsinstanties om bepaalde gebuikersinformatie op te vragen of bepaalde berichten te verwijderen. In 2014 werd ongeveer zestig procent van de verzoeken gehonoreerd door Facebook, vorig jaar was dat ongeveer driekwart.

België

De cijfers van Nederland passen in een wereldwijde trend: het aantal overheidsverzoeken aan Facebook is globaal toegenomen. De verschillen tussen Nederland en België vallen op: bij onze zuiderburen dienden de autoriteiten vorig jaar maarliefst 571 verzoeken in bij Facebook. In totaal ging het daarbij om 731 accounts. Ook hier werd ongeveer driekwart van de verzoeken ingewilligd. Ook een jaar eerder waren de cijfers in België al een stuk hoger dan die in Nederland: 448 verzoeken over 565 accounts, en zo'n zestig procent werd gehonoreerd.

In Nederland en België is geen enkele keer gevraagd om bepaalde berichten te verwijderen. Het gaat meestal om IP-adressen of de inhoud van bepaalde afgeschermde berichten. In Frankrijk werden wel post van het netwerk gehaald. Zo werd 32 duizend keer een foto van de aanslagen in Parijs verwijderd, omdat deze in strijd was met Franse wetten die gaan over de bescherming van de menselijke waardigheid. Ook het verbod op het ontkennen van de Holocaust leidde in Frankrijk tot het verwijderen van posts. In totaal zijn er op last van de Franse overheid 37695 Facebookberichten verwijderd.

De Nederlandse en Belgische cijfers vallen in het niet bij die van de Verenigde Staten. Daar werd vorig jaar ruim 19 duizend keer om gegevens gevraagd over meer dan 30 duizend accounts. Facebook publiceert voor dat land nu ook het aantal verzoeken waarbij de gebruiker niet mag worden ingelicht: dat is zestig procent van het totale aantal verzoeken. Vanuit China werd geen enkel overheidsverzoek ingediend, maar daar is Facebook dan ook verboden.

Beeld anp

Overheid houdt vast aan massaal aftappen

Nederlandse inlichtingendiensten kunnen straks datacentra die e-mail, sms, internettelefoon en apps verwerken structureel in de gaten houden. De overheid trekt zich niets aan van de kritiek van de telecomsector en maatschappelijke organisaties, blijkt uit een nog geheim wetsvoorstel voor de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) die in handen is van de Volkskrant.

Het kabinet wil de angst wegnemen dat de inlichtingendiensten met de nieuwe wet in handen massaal kunnen spioneren. Maar wie het voorstel goed leest, wordt niet gerustgesteld. De belangrijkste passages ontleed.

'Geen achterdeurtje'

Facebook benadrukt in het rapport nog maar weer eens dat het geen 'achterdeurtje' voor overheden in zijn systeem heeft ingebouwd. 'We beoordelen elk verzoek op juridische toereikbaarheid, en daarbij maakt het niet uit van welk land het verzoek komt. Als het verzoek niet toereikend of te breed is, zullen we het tegenhouden, en desnoods vechten we het aan voor de rechter.'

Facebook is begonnen met deze transparantieraporten na de onthullingen van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden over de afluisterpraktijken van de inlichtingendienst NSA.

Aantal verzoeken om Facebookgegevens door Nederland

Edward SnowdenBeeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden