Nederlander (20) lost Rubik's Cube op in 4,74 seconden: 'Vooral veel geoefend'

Slechts 4,74 seconden: zo lang deed de 20-jarige Mats Valk erover om de welbekende Rubik's Cube op te lossen. Vingervlug schoof de Nederlander de gekleurde vakjes van de speelgoedkubus terug naar hun correcte samenstelling op een toernooi in Indonesië. Afgelopen weekend verbrak hij het wereldrecord en werd hij de derde persoon ooit die een Rubik's Cube van drie bij drie blokjes onder de vijf seconden kan oplossen.

'Ik heb vooral heel erg veel geoefend', zegt Valk telefonisch vanuit Singapore. In het dagelijks leven is hij student business analytics aan de Vrije Universiteit, maar in de Aziatische metropool studeert hij een halfjaar Chinees en drie vormen van wiskunde. Hij oefent nu ongeveer een half uur per dag met de kubus.

Met vingervlugheid alleen los je namelijk geen Rubik's Cube op. Valk maakt gebruik van zeven complexe draaivolgordes. Na elke combinatie kan hij de enkele bewegingen of 'slagen' voorspellen die hij daarna moet gebruiken. 'Dat is een bekende tactiek onder de beste spelers. Ik heb een eigen variatie bedacht waardoor ik de laatste twee combinaties in één keer kan doen. Dat scheelt een halve seconde.' Inmiddels is hij zo gewend aan de puzzelkubus dat hij tweederde van de vlakken naar eigen zeggen intuïtief oplost.

Zo weinig mogelijk draaien en geen pauzes zijn ook onderdeel van een recordtijd, vertelt de recordhouder. In Indonesië draaide Valk de kubus veertig keer, ofwel 8,4 maal per seconde. Het helpt een hoop dat 'speedcubers', die Rubik's Cubes bliksemsnel in hun goede positie draaien, van tevoren even mogen bekijken hoe de kleuren van de kubus door elkaar zijn gehusseld. 'Zo kan ik zeker tien slagen vooruit kijken', aldus Valk.

De Nederlander begon met oefenen toen hij elf was. Zijn lerares in groep acht bracht een kubus mee naar school en gaf hem aan de jonge Mats. 'Die uitdaging om hem op te lossen veranderde in een hobby.' In 2013 pakte hij voor het eerst het wereldrecord in België met 5,55 seconden. Maar in april 2015 troefde de Amerikaan Collin Burns hem af op driehonderdste van een seconde. In november vorig jaar schreef diens landgenoot Lucas Etter geschiedenis, door als eerste onder de vijf seconden te duiken. 'Het is een wedstrijd met jezelf. Je bent altijd op zoek naar een betere en snellere manier', zegt Valk.

Elk weekend vinden over de hele wereld volgens hem zo'n vijftien toernooien plaats. Meestal kan iedereen meedoen: op een kampioenschap in China vorige maand liepen bijna duizend deelnemers rond. Bij een hoop mensen zinkt de moed hen echter snel in de schoenen als zij de speelgoedkubus willen oplossen, maar Valk is ervan overtuigd dat iedereen het kan. 'De leek steekt er te weinig tijd in om het echt te kunnen leren. Het maakt niet uit hoe slim of dom je bent: met veel oefening moet iedereen de twintig seconden kunnen halen.'

Kleurenblind

Zelfs de nummer één van de wereld zet niet iedere keer een recordtijd neer: Valks gemiddelde ligt iets boven de zeven seconden. Ironisch is ook dat hij kleurenblind is. Hij gebruikt speciale, felle stickers om de kleuren te onderscheiden. Bovendien is zijn kubus magnetisch, waardoor het draaien stabieler gaat.

Hij puzzelt nog altijd voor het plezier, houdt de speedcuber uit Amstelveen vol. 'Voor het prijzengeld moet je het nooit doen. Ik heb nu een paar sponsorcontracten waar ik als student goed van kan rondkomen.' Toch is er altijd ruimte voor verbetering, zegt de speedcuber, wiens YouTube-video van het record al ruim een miljoen keer is bekeken. Volgende maand speelt hij in Australië. 'Ik ga reconstrueren welke stappen ik in Indonesië heb gekozen, om te kijken wat er beter kan. Een tijd onder de vier seconden is een reële mogelijkheid.'

Wat is een Rubik's Cube?

De Rubik's Cube werd in 1974 uitgevonden door de Hongaarse beeldhouwer en architectuurprofessor Erno Rubik. De gekleurde puzzelkubus wordt gezien als het meest verkochte speelgoed wereldwijd: er zouden al meer dan 350 miljoen exemplaren van zijn verkocht. De klassieke Rubik's Cube heeft zes zijden met ieder negen gekleurde vakjes: rood, wit, blauw, geel, groen en oranje. De kunst is om alle vakjes met dezelfde kleur op de zes verschillende zijden te schuiven. Sinds 2003 houdt de World Cube Association de officiële wereldrecords in 'speedcubing' bij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden