Neanderthaler uit de Noordzee

Een van de Noordzeebodem afkomstig schedeldakje is het eerste Neanderthalerfossiel dat is gevonden in Nederland...

Van onze verslaggever Ben van Raaij

LEIDEN Voor het eerst is in Nederland een fossiel van een Neanderthaler gevonden. ‘Dit is de eerste Nederlander en we noemen hem Krijn’, aldus minister Plasterk van Wetenschap, die de unieke vondst maandag in het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden presenteerde.

Het fossiel, een mijlpaal voor de Nederlandse archeologie, is een stukje schedeldak van een jonge mannelijke Neanderthaler, met de voor de uitgestorven mensachtige kenmerkende zware wenkbrauwboog. Tot nu toe zijn in Nederland alleen stenen werktuigen van Neanderthalers aangetroffen.

Het tussen de 40 duizend en 100 duizend jaar oude schedeldakje is in 2001 door een amateurpaleontoloog in Zeeland gevonden (vandaar de Zeeuwse naam Krijn) en afkomstig van de Noordzeebodem. Het is door een schelpenzuiger omhoog gehaald uit het Middeldiep, 15 kilometer uit de Zeeuwse kust.

Een internationaal team onderzoekers onder leiding van het Max Planck Instituut voor Evolutionaire Antropologie in Leipzig heeft het bot onderzocht. Scans laten zien dat het qua vorm precies past in bewaard gebleven Neanderthalerschedels. Isotopenonderzoek wijst uit dat ‘Krijn’ vlees at en amper vis, zoals te verwachten van een jager op groot wild.

Volgens archeoloog Wil Roebroeks (Universiteit Leiden) is Krijn een ‘icoon’ voor de Noordzee. Daarin ligt een twee kilometer dik ‘bodemarchief’ vol data over klimaatverandering en zeespiegelschommelingen dat nu door grootschalige zandwinning dreigt te worden verstoord.

Binnenland Pagina 2

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden