Nationale Ballet, Pauw en Witteman genomineerd voor kwakzalversprijs

De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft een shortlist van acht kandidaten samengesteld voor de Meester Kackadorisprijs 2014, die jaarlijks wordt uitgereikt aan 'instellingen, personen of ondernemingen die in belangrijke mate hebben bijgedragen aan de verspreiding in daad, woord of geschrift van de kwakzalverij in Nederland', aldus de jury. De opvallendste kandidaten zijn dit jaar Het Nationale Ballet en Pauw en Witteman.

Redactie
Fysiotherapeut John ten Kulve kraakt de nek van sterdanseres Igone de Jongh. Beeld Bloed, zweet en blaren.
Fysiotherapeut John ten Kulve kraakt de nek van sterdanseres Igone de Jongh.Beeld Bloed, zweet en blaren.

In de documentaireserie over Het Nationale Ballet, 'Bloed, zweet en blaren', was op 29 maart van dit jaar te zien hoe manueel therapeut John ten Kulve de nek kraakte van sterdanseres Igone de Jongh. In een vervolguitzending was te zien hoe een andere danseres 'haar heil zocht bij een witgejaste mevrouw die allerlei naalden in haar stak'.

De jury van de Meester Kackadorisprijs laat weten dat de Vereniging tegen de Kwakzalverij Het Nationale Ballet heeft gewaarschuwd tegen 'deze aanpak van kwetsbare dansers', maar dat hieraan geen boodschap werd genomen.

De iceman
Pauw en Witteman is genomineerd voor 'het vrijwel kritiekloos aan het woord laten van Wim Hof, de 'iceman', die in bassins met ijs kan zitten, in wakken zwemt, half naakt de Kilimanjaro beklimt en beweert dat je geest je lichaam niet alleen kan beïnvloeden maar ook kan beter maken'.

Hof geeft ook trainingen aan mensen met ziekten als MS en kanker en 'suggereert dat wie aan dergelijke ziekten overlijdt dit eigenlijk aan zichzelf te wijten heeft'. Volgens de jury zaten in het publiek 'vrijwel uitsluitend aanhangers en bewonderaars van deze praatjesmaker. Hoewel Pauw en Witteman als zodanig niet meer bestaat heeft Jeroen Pauw de fakkel overgenomen. Hij kan zich niet ontrekken aan zijn verantwoordelijkheid in deze.'

Andere genomineerden op de lijst zijn onderwijsinstelling CPION, de Rugpolie, Vita Opleidingen, het Vlietlandziekenhuis, Pauline Meurs (bestuursvoorzitter van ZonMW) en Elmer Sterken (monetair econoom en rector magnificus van de universiteit in Groningen). Lees hier wat de jury over hen te zeggen heeft.

Vorig jaar ging de prijs naar het samenwerkingsverband van de vijf grootste zorgverzekeraars VGZ, ONVZ, Achmea, Menzis en CZ omdat die willen dat alternatieve therapeuten 'een pluis-niet-pluis gevoel aanleren'.

undefined

Wim Hof, beter bekend als de 'iceman'. Beeld reuters
Wim Hof, beter bekend als de 'iceman'.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden