Nationaal onderzoek: nu ook een taaltest voor jongeren. Doe hem hier

Na het succes van de taaltoets van het Groot Nationaal Onderzoek en de Universiteit van Gent is er nu ook een taaltoets voor jongeren.

Kinderen achter een computer Foto thinkstock

Bij de test komen allerlei woorden langs. Sommige woorden bestaan echt, andere zijn verzonnen. Aan jou de taak om te bepalen wat echt is en wat niet. Als je gokt en een nepwoord als echt bestempeld, krijg je minder punten. Lukt het jou om een mooie score neer te zetten?

Je mag zo vaak meedoen als je wilt, en met een database van 20.000 woorden zal je niet snel hetzelfde woord krijgen. De test richt zich om kinderen tot veertien jaar. Ben je ouder, dan kan je ook nog de volwassen versie maken.

Voor de jongere kinderen die nog niet zo goed kunnen lezen is er een optie om de woorden door een vader of moeder voor te laten lezen. Ook kan je aangeven of je dyslectisch bent, zodat de test daar rekening mee houdt. Iedereen kan dus meedoen.

Het onderzoek is een initiatief van de Nederlandse publieke omroepen NTR en VPRO en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Hier kun je meedoen aan de test

Meer over