NASA verlengt missie Endeavour

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft besloten om de missie van spaceshuttle Endeavour met drie dagen te verlengen. Dat heeft een woordvoerder van NASA zondag laten weten....

ANP/AFP

Daarnaast inspecteerde NASA zondag het gat in het hitteschild van de Endeavour. Na een analyse van de resultaten beslist de ruimtevaartorganisatie of een reparatie nodig is.

Zaterdag was aan het hitteschild aan de onderkant van de spaceshuttle een groef van 7,5 bij 7,5 centimeter waargenomen. Het schild leek toen te zijn beschadigd door een stuk ijs, na de lancering eerder deze week.

De missie van de Endeavour zou eerst elf dagen gaan duren, met drie ruimtewandelingen. De reis zou echter worden verlengd als een nieuw systeem, dat elektriciteit van het ISS naar de ruimteveer overdraagt, zou functioneren. Dit systeem, waardoor de accu van de ruimteveer langer meegaat en Endeavour langer in de ruimte kan blijven, bleek zondag te werken.

De NASA lanceerde het ruimteveer woensdag vanaf Cape Canaveral in Florida. Twee dagen later arriveerde de spaceshuttle bij het ISS. De ruimtemissie duurt ongeveer twee weken. Het ruimteveer keert 22 augustus terug op aarde.

Zorgen over groef
De NASA probeert er ondertussen achter te komen of de beschadiging die bij de lancering van de Endeavour aan het hitteschild van het ruimteveer is ontstaan, bij terugkeer in de dampkring een probleem kan opleveren. Zo ja, dan zal de bemanning de schade in de ruimte moeten repareren.

Maandag of op zijn laatst dinsdag moet de beslissing vallen. Technici nemen proeven door hitteschilden met soortgelijke beschadigingen bloot te stellen aan temperaturen van 1.200 graden Celsius die het ruimteveer bij terugkeer in de dampkring ondergaat. Het ruimteveer Columbia verging in 2003 doordat de hete gassen konden binnendringen door een gat in zijn vleugel.

De beschadiging aan de Endeavour ontstond toen een stuk isolatieschuim dat kort na de lancering van de externe brandstoftank afviel en dat mogelijk verzwaard was door ijs, tegen de buik van het ruimteveer aansprong. De bemanning van de Endeavour maakten zondag met behulp van de robotarm van de shuttle opnamen van de ontstane groef en andere beschadigingen die volgens de NSA geen gevaar opleveren.

Woensdag en vrijdag zijn nog twee ruimtewandelingen gepland. Mocht de NASA besluiten dat de astronauten de schade aan het hitteschild moeten herstellen dan wordt dat aan hun lijstje van buitenwerkzaamheden toegevoegd. Afhankelijk van de ernst van de beschadiging kunnen zij drie dingen doen: de groef met beschermende verf bedekken, een paneel over de beschadigde plek schroeven of de groef opvullen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden