Video

NASA spot opvallend 'vierkant gat' in corona van de zon

NASA heeft onlangs een eigenaardig verschijnsel op de zon gespot: een vierkant gat. Het zogenoemde coronale gat spuugt geladen deeltjes (ook wel zonnewind) met een snelheid van zo'n 145 kilometer per seconde de ruimte in.

Martine Steenvoort
Het 'vierkante gat' op de zon, afgelopen week gespot door het Solar Dynamics Observatory. Beeld NASA
Het 'vierkante gat' op de zon, afgelopen week gespot door het Solar Dynamics Observatory.Beeld NASA

NASA publiceerde afgelopen weekeinde de video waarin het mysterieuze donkere vierkant te zien is. Het is een samenvatting van beelden die het Solar Dynamics Observatory (SDO) van 5 tot 7 mei maakte. De SDO is de ruimtesonde van NASA die onder meer de invloed van de zon op de aarde (en andersom) bestudeert.

'Dit coronale gat, bijna vierkant van vorm, is een van de opvallendste verschijnselen op de zon van de laatste tijd', vertellen astronomen van NASA op YouTube. Coronale gaten zijn niet echt gaten; het zijn gebieden in de corona (de hete atmosfeer rondom de zon) waar de magnetische veldlijnen niet naar de zon terugbuigen, maar de interplanetaire ruimte in verdwijnen. Het donkere gebied wordt omringd door zonneactiviteit.

Geen invloed op aarde
In het extreem ultraviolette licht van de SDO verschijnen de gebieden als donkere vlekken in beeld. Omdat het gat zich zo ver in het zuiden van de zon bevindt, bestaat er weinig kans dat de zonnewind invloed heeft op de aarde. Een zonnewind is een stroom geladen deeltjes die van het oppervlak van de zon is ontsnapt. Deze stroom beïnvloedt de magnetische velden van planeten. Bij hevige activiteit van de zon kunnen deze deeltjes zichtbaar worden als noorder- of zuiderlicht.

Coronale gaten kunnen in allerlei vormen en formaten voorkomen, dus ook als een vierkant. Het is niet bekend waarom het deze vorm heeft aangenomen.

Een gigantisch coronaal gat in juli 2013. Beeld NASA
Een gigantisch coronaal gat in juli 2013.Beeld NASA

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden