NASA melkt ontdekking uit

AMSTERDAM - Eindelijk. De wereld houdt de adem weer eens in bij een ontdekking van de NASA. Klokslag acht begint vanavond de presentatie van DE onthullingen van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. Waarschijnlijk is het belangrijkste nieuws al bekend, maar toch zal het oog van de wereld gericht zijn op de NASA.

Een supernova die door de NASA is ontdekt. Beeld afp
Een supernova die door de NASA is ontdekt.Beeld afp

Positieve pr kan de NASA goed gebruiken. De dienst ligt de laatste jaren onder vuur. Er wordt flink bezuinigd op het budget en de kritiek klinkt dat de organisatie zijn allure heeft verloren. De vondst van de nieuwe bouwsteen van het leven wordt dan ook zorgvuldig uitgemolken. Met succes. Het is immers lang geleden dat de kranten en nieuwsprogramma's openden met ontdekkingen van de NASA.

Buitenaf observeren
In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw was dat wel anders voor de in 1958 opgerichte organisatie. Beter de aarde begrijpen door de aarde van buitenaf te observeren en verder in ons heelal te kijken, dat was de opdracht.

De wereld hield de adem in die jaren geregeld in. Met de eerste Amerikaanse astronaut in 1961 en natuurlijk de eerste man op de maan in 1969. Het geld vloeide rijkelijk, want de wedloop tegen de communisten moest ook in de ruimte gewonnen worden.

Steeds verder in het heelal kijken
In de decennia die volgden, werden vele ruimtereizen ondernomen en ontdekkingen gedaan. De techniek ontwikkelde zich en met allerlei reuzetelescopen kon steeds verder in het heelal gekeken worden. Er waren ook dieptepunten. In 1986 ontplofte de raket Challenger en in 2003 de Columbia. Hierbij kwamen veertien astronauten om.

In plaats van met z'n allen voor de buis kijken naar 'it's a small step for a men, but a giant leap for mankind', klonk er kritiek. De programma's werden geldverslindend genoemd, de resultaten irrelevant. Het grote publiek verloor zijn interesse voor de ruimtevaart.

Irrelevante resultaten
President Obama besloot dat de NASA zich niet meer moet richten op nieuwe missies naar de maan. Wel blijft er aandacht voor het International Space Station (ISS). Het budget werd bevroren. Toch krijgt de NASA nog altijd zo'n 19 miljard dollar (14,5 miljard euro). Dit is 0,6 procent van de uitgaven van de Amerikaanse overheid, maar heel wat minder dan de 4,41 procent in 1966.

Daarom komt de ontdekking van de zevende bouwsteen van het leven zo goed uit. Hiermee bewijst de NASA relevant te zijn. Want nu worden de theorieën aannemelijker dat elders leven mogelijk is. Kinderen zullen weer dromen van aliens en ruimtereizen. Geen wonder dus dat de NASA het publicitaire vuurtje nu al bijna een week brandende houdt.

undefined

Edwin E. Aldrin, Jr loopt in 1969 op de maan. © AFP Beeld
Edwin E. Aldrin, Jr loopt in 1969 op de maan. © AFP
Crew van het ISS. Beeld reuters
Crew van het ISS.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden