NASA: de wereld zal in september niet vergaan

Slecht nieuws voor iedereen die deze week zijn baan heeft opgezegd, geld heeft geleend en een luxe vlucht naar Hawaï heeft geboekt om daar het nabije einde der tijden af te wachten in het gezelschap van dansende hoelameisjes en -jongens: de dag des oordeels breekt in september alwéér niet aan.

NASA-afbeelding van Asteroïde 2012 DA14, die 3 jaar geleden de aarde voorbijzoefde. Beeld anp

Dat stelt althans de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA in een deze week uitgebrachte verklaring. De instantie reageert daarmee op door verschillende sektes verspreide voorspellingen dat ergens tussen 15 en 28 september een mega-asteroïde de aarde treft en de mensheid tot een verzameling gloeiende ashoopjes reduceert.

'Er is geen wetenschappelijke grond - niet het minste bewijs - dat een asteroïde of enig ander hemellichaam in die periode met de aarde zal botsen', zegt Paul Chodas, directeur van de NASA-afdeling die potentieel langs de aarde scherende ruimteobjecten in het oog houdt. 'Als een hemellichaam bestond met het vermogen om in september zoveel schade aan te richten, hadden we het inmiddels wel gezien.'

Sterker nog, zegt Chodas, 'geen enkele van de bekende ruimteobjecten heeft een reële kans om de komende eeuw in botsing te komen met onze planeet.' De totale kans dat ook maar een van deze objecten de aarde raakt, is volgens de NASA minder dan 0,01 procent.

Herhaalde onheilstijdingen

Het is niet de eerste keer dat de NASA aankondigingen van het einde der tijden weerspreekt. Ook bij het langs scheren van 'doomsday-komeet' Elenin in 2011 en het zogenaamde einde van de Maya-kalender in 2012 meldde de ruimtevaartorganisatie dat er geen reden tot zorg was, terwijl verschillende religieuze groeperingen stelden dat de apocalyps op handen was. Tot nu toe zijn de voorspellingen van de NASA het accuraatst gebleken.

Bij het 'einde' van de Maya-kalender namen NASA-wetenschappers niet alleen de moeite om het bestaan van asteroïden op ramkoers met de aarde te ontkrachten, ook richtten zij hun pijlen op de theoretische grondslag van de onheilsprofeten. Op 21 december 2012 liep de Maya-kalender namelijk helemaal niet af, meldde NASA-astronoom John Cartner destijds, maar liep alleen een belangrijke cyclus ten einde. 'Veel Maya geloofden dat de goden die de wereld 5125 jaar geleden schiepen, op dat moment zouden terugkomen. Een van hen in het bijzonder, de raadselachtige godheid Bolon Yokte' K'uh, zou oude riten uitvoeren, tijd en ruimte weer in orde brengen en de kosmos nieuw leven inblazen.'

Of dat laatste daadwerkelijk gebeurd is, heeft de NASA nooit bekendgemaakt.

Maya-nazaten vieren het begin van het nieuwe jaar op 21 december 2011. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden