NASA-baas: 'Als planetoïde nadert, kunnen we enkel bidden'

Charles Bolden, het hoofd van de NASA, heeft slechts één advies als er een planetoïde afstormt op bijvoorbeeld een wereldstad als New York: bidden. Dat is ongeveer het enige dat de Verenigde Staten op dit ogenblik kunnen doen wanneer meteoren op ramkoers zitten. Bolden bracht zijn boodschap in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

Een artist's impression van NASA van een ontplofte planetoïde. Beeld Reuters
Een artist's impression van NASA van een ontplofte planetoïde.Beeld Reuters

De verdediging van de planeet aarde tegen asteroïden werd deze maand opnieuw een 'hot topic' na de verwoestende inslag van een meteoriet in de Russische Oeral. In totaal werden drieduizend huizen in zes steden beschadigd en raakten 1.200 mensen gewond. Het was daarmee de grootste ramp veroorzaakt door een vallend hemellichaam in de afgelopen honderd jaar. Experts vergeleken de impact van de explosie met die van een kernbom.

City-killers
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie heeft naar eigen zeggen 95 procent van de planetoïden, die groot genoeg zijn om een beschaving uit te vagen, gelokaliseerd. Zij vormen geen onmiddellijke bedreiging voor de aarde. De NASA heeft wel toegegeven dat de organisatie veel minder af weet van de de zogenaamde 'city-killers' - exemplaren met een doorsnede kleiner dan zo'n 800 meter die met gemak een stad met de grond kunnen gelijkmaken.

Projectiel
Nog slechter nieuws is dat er steeds grotere twijfels rijzen of er wel iets zou kunnen worden gedaan als zo'n city-killer de aarde nadert. Op de vraag van afgevaardigde Bill Posey 'Wat zou u doen als binnen drie weken een planetoïde wordt gespot op weg naar New York?', antwoordde de NASA-chef: 'Indien het onheil ons binnen dat tijdschema zou naderen, dan kunnen we enkel bidden.' Het duurt volgens hem heel wat jaren om een projectiel te bouwen dat een dergelijke hemellichaam uit koers kan schieten. 'Momenteel hebben we dat niet voorhanden.'

Basketballen
De Aarde wordt overigens continu bestookt met planetoïden. 'Objecten ter grootte van een basketbal slaan dagelijks in, en exemplaren ter grootte van een auto een keer per week', aldus Bolden. 'Meestal branden ze echter op in de atmosfeer en lijken het precies vallende sterren.'

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden