Nare gebeurtenis vergeten? Ga niet slapen

AMSTERDAM - Wie een nare gebeurtenis wil vergeten, moet niet meteen­­ gaan slapen. Het is beter om het voorval eerst bewust opnieuw te beleven. Tijdens de slaap fixeert het brein namelijk de herinneringen. Die zijn daarna moeilijker te veranderen.

Van onze medewerker Mark Mieras

Dat blijkt uit onderzoek van Duitse en Zwitserse wetenschappers naar het wissen en herschrijven van herinneringen. De resultaten zijn zondag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Neuroscience. De uitkomsten van het onderzoek kunnen mensen helpen traumatische ervaringen beter te verwerken.

Memory
De onderzoekers lieten proefpersonen een variant op het spel Memory­­ spelen. Daarbij kregen de proefpersonen een scherpe geur te ruiken, bedoeld om de herinnering aan het spel later te kunnen oproepen. Het experiment werd uitgevoerd tussen 10 en 11 uur 's avonds. Een deel van de spelers ging meteen slapen, het andere deel bleef op.

Een deel van de wakkerblijvers kreeg de geur opnieuw te ruiken, een ander deel niet. Bij een deel van de slapers werd de geur in de neus geblazen zodra hun hersenen voor het eerst de diepe slaapfase bereikten. Kort nadat ze de geur te ruiken hadden gekregen, werden ze gewekt.

Nog een spelletje
De wetenschappers lieten alle proefpersonen opnieuw een spelletje Memory spelen en vroegen hun daarna waar de kaartjes tijdens het eerste spel hadden gelegen. De groep wakers bij wie het geheugen was geprikkeld door de geur, wist zich 30 procent minder goed te herinneren waar de kaartjes de eerste keer hadden gelegen dan de groep die het zonder geur moest stellen. Bij de slapers die de geur hadden toegediend gekregen, bleek de herinnering juist 40 procent scherper.

Volgens de onderzoekers hebben dagdromen en slaap dus een tegengesteld effect op de herinneringen. Hoewel het om feitelijke herinneringen ging, geloven de onderzoekers dat de conclusies ook gelden voor emotionele herinneringen en dat de bevindingen mogelijk kunnen worden gebruikt in behandelmethoden kort na een traumatische ervaring.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden