NieuwsAntilliaanse leguaan

Nakomeling voor ernstig bedreigde leguaan, met dank aan Rutte

Een heuglijk moment in Diergaarde Blijdorp: een jong van de zeer bedreigde Antilliaanse leguaan is uit het ei gekropen. De dierentuin doet mee aan een fokprogramma, dat is bedoeld om deze diersoort te redden.

De pasgeboren leguaan in Diergaarde Blijdorp. Schoolkinderen op Sint Eustasius krijgen inbreng in de naam die het dier krijgt.Beeld Diergaarde Blijdorp

Mark Rutte mag zich peetvader noemen: het reptiel is een nakomeling van vier jonge Antilliaanse leguanen die in 2018 bij hoge uitzondering na een staatsbezoek met het regeringsvliegtuig vanuit Sint Eustatius meevlogen naar Rotterdam.

Moeder en kind maken het goed. Compleet met staart was de kleine leguaan, waarvan het geslacht nog niet te bepalen valt, bij geboorte 24,5 centimeter lang, en het lijfje 7,7 centimeter. Hij (of zij) is nu nog lichtgroen van kleur en zal in de loop der jaren steeds donkerder worden.

Verzorgers van Blijdorp zagen in mei van dit jaar dat de moeder van het beestje ging graven in de aarde. Dat was het signaal dat ze eieren zou gaan leggen. Toen dat ook het geval bleek, hebben de verzorgers de eieren in de broedmachine gelegd, onder de juiste temperatuur en luchtvochtigheid. Na 98 dagen brak een kopje uit een ei. Een dag later was het jong geboren.

De geboorte past in een internationaal fokprogramma waaraan Blijdorp, samen met natuurbeschermingsorganisaties, deelneemt. De Antilliaanse leguaan wordt met uitsterven bedreigd en komt binnen de Nederlandse Cariben alleen nog voor op Sint Eustatius. 

De Antilliaanse leguaan wordt ernstig bedreigd.Beeld Diergaarde Blijdorp

Geduchte tegenstander

Naast aantasting van zijn leefgebied, verkeer en bedreiging door honden, katten en geiten, is de belangrijkste reden dat het slecht gaat met de soort de verdringing door en vermenging met de gewone groene leguaan. Die exoot is forser gebouwd en een geduchte tegenstander van de inheemse soort. Ook de orkanen Irma en Maria in het najaar van 2017 hebben veel natuurlijke habitat vernietigd van de kleine populatie van maximaal zeshonderd leguanen.

Blijdorp is een van de weinige dierentuinen in Europa die deze leguanensoort in huis hebben. Sint Eustatius heeft de dieren tijdelijk uitgeleend aan de dierentuin, om een reservepopulatie op te bouwen en om ook op Sint Eustatius een fokprogramma op te zetten. De nakomelingen zijn genetisch van groot belang voor het fokprogramma.

Om de bevolking van Sint Eustatius te betrekken bij de bescherming van leguanen, mogen schoolkinderen daar meebeslissen over de naam van het pasgeboren beestje.

Het jong blijft voorlopig nog achter de schermen, de ouderdieren zijn voor bezoekers van Blijdorp wel te zien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden