Nabestaanden hebben geen veto, maar wel laatste woord orgaandonatie - senaat debatteert vandaag over het verschil

Een zin staat vandaag centraal in het debat over orgaandonatie: 'In feite hebben de nabestaanden dus het laatste woord, alhoewel ze geen formeel vetorecht hebben.' Dat schreef Pia Dijkstra vrijdag aan de Eerste Kamer. De senaat vroeg in een brief een toelichting over de positie van de nabestaanden bij orgaandonatie.

Pia Dijkstra (D66) spreekt tijdens het debat in de Eerste Kamer over het initiatiefvoorstel om een actief donorregistratiesysteem in te voeren. Beeld anp

Geen veto, maar wel het laatste woord. Wat is het verschil? Dat zal de senaat willen weten.

Dinsdagmiddag debatteert de Eerste Kamer van 13.31 (!) tot 17.45 over het initiatiefwetsvoorstel van Pia Dijkstra (D66) over verandering van het orgaandonatiesysteem. Tussendoor is een pauze van een halfuur gepland. Het debat is live te volgen via de site van de Eerste Kamer, eerstekamer.nl.

Nu is in principe niemand orgaandonor tenzij men zich als donor heeft geregistreerd. Dijkstra stelt voor dat iedereen in principe donor wordt. Iedereen staat dan geregistreerd met 'geen bezwaar' tegen donatie. Men kan dat bevestigen door zich te registreren als donor of juist kenbaar maken geen donor te willen zijn. Ook is het mogelijk de keus te laten aan de nabestaanden. Van 'nee, mits' naar 'ja, tenzij'. Dat moet het aantal orgaandonaties verhogen. Nu staan ruim 1.100 mensen op de wachtlijst voor een orgaan. Jaarlijks komen er mensen bij en gaan er mensen van de wachtlijst af omdat zij inmiddels te ziek zijn voor orgaandonatie of omdat zij sterven.

Het wordt koorddansen voor Dijkstra. Zij loodste haar voorstel met 1 stem verschil, 75 stemmen voor en 74 tegen, door de Tweede Kamer. Een tegenstem was afwezig omdat een lid van de Partij voor de Dieren afwezig was. Anders hadden de stemmen gestaakt en was het voorstel verworpen.

Een meerderheid in de senaat is ongewis. SP en D66 zijn volmondig voor, PVV, CU, SGP en Partij voor de Dieren zijn juist tegen en bij andere fracties zoals VVD, CDA en PvdA is het een 'vrije kwestie'. In het laatste geval is niet de partijopvatting leidend, maar de persoonlijke opvatting van de senator. Dinsdag wil de Eerste Kamer het debat afronden. Volgende week wordt naar verwachting gestemd.


Pia Dijkstra: 'Er moest echt iets veranderen' - meer stukken over de donorwet

Zo worstelt de Eerste Kamer met de donorwet
Wordt iedereen na overlijden orgaandonor, tenzij er bezwaar is gemaakt, zoals in het wetsvoorstel van Pia Dijkstra (D66) staat? De Eerste Kamer worstelde er dinsdag de hele dag mee. De argumenten voor en tegen. (+)

Orgaandonatie in cijfers

Wij vroegen ons af: hoe hard zijn nieuwe donoren nodig? Bekijk het hier

Uitkomst volstrekt ongewis
Fractiediscipline geldt niet, coalitiedwang al helemaal niet: alle Eerste Kamerleden moeten naar eigen inzicht en geweten beslissen: wordt het ja, tenzij of nee, tenzij?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.