Mysterieuze stippen op Ceres verbazen wetenschap

Er schijnen twee heldere stippen vanaf dwergplaneet Ceres de Melkweg in, en vooralsnog heeft geen enkele wetenschapper ook maar enig idee wat die stippen kunnen zijn.

De foto van Ceres, gemaakt op 19 februari, met op het midden van de dwergplaneet de twee heldere stippen. Beeld NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA
De foto van Ceres, gemaakt op 19 februari, met op het midden van de dwergplaneet de twee heldere stippen.Beeld NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

De stippen werden waargenomen door de Amerikaanse ruimtesonde Dawn, die de dwergplaneet is genaderd tot op een afstand van 46 duizend kilometer. Op 19 februari nam de sonde een aantal foto's van Ceres, waarop de stippen voor het eerst te zien waren.

'Dit is onverwacht en nog altijd een mysterie voor ons', zegt astronoom Andreas Nathues in een persbericht van ruimteorganisatie NASA. Ceres is het grootste object in de planetoïdengordel tussen de planeten Mars en Jupiter.

Foto's die Dawn van Ceres maakte op 12 februari, waarop de stippen nog niet zichtbaar waren. Beeld reuters
Foto's die Dawn van Ceres maakte op 12 februari, waarop de stippen nog niet zichtbaar waren.Beeld reuters

Geen aliens

Hoewel het verleidelijk is om bij de stippen op Ceres te denken aan een stel buitenaardse wezens dat met felle zaklampen het oneindige in schijnt, denken wetenschappers een stuk nuchterder als het gaat om een mogelijke verklaring voor de twee heldere vlekken.

Zo zouden de stippen grote vlakken ijs kunnen zijn die het zonlicht weerkaatsen. Door de lage resolutie van de foto's lijken de stippen feller dan ze in werkelijkheid zijn. Wetenschappers suggereren ook dat de vlekken misschien zoutvlaktes kunnen zijn. Volgens een andere verklaring wijzen de stippen weer op vulkanische activiteit.

Chris Russell, hoofd van de Dawn-missie, zegt dat de sonde eerst nieuwe foto's van een hogere resolutie moeten doorsturen voordat er definitieve conclusies kunnen worden getrokken.

Verwacht wordt dat Dawn op 6 maart bij Ceres zal aankomen. Dan zal de sonde de dwergplaneet vanuit een omloopbaan zestien maanden lang nauwkeurig onderzoeken en moet er ook meer duidelijk komen over de mysterieuze stippen.

Een impressie van ruimtesonde Dawn die om Ceres cirkelt. Beeld ap
Een impressie van ruimtesonde Dawn die om Ceres cirkelt.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden