Multitasker is beroerd in multitasking

De mensen die het meest 'multitasken', zijn er het slechtst in. Dat is de verrassende uitkomst van een Amerikaanse studie.

Van onze verslaggever Peter van Ammelrooy

Onderzoekers aan de Stanford University verdeelden een groep van 262 studenten in een groep die zei veel dingen tegelijk te doen en een groep die minder aan multitasking doet. Daarbij werd ze gevraagd hoeveel vaak ze per dag verschillende media - de tv, de computer, internet, de telefoon - tegelijk gebruiken.

De lichte multitaskers kwamen niet verder dan gemiddelde anderhalf apparaat tegelijk, de zware multitaskers zijn soms wel doende met vier toestellen tegelijk.

Zonder kleerscheuren

Gekeken werd daarna hoe de proefpersonen in staat waren dingen te onthouden, of ze zonder kleerscheuren van de ene naar de andere taak konden over gaan en hoe goed ze in staat zijn om zich op een opdracht te focussen.

De scores van de multitaskende 'laboratoriumratten' in experimenten was significant lager.

De bevindingen zijn van belang voor een samenleving die van mensen vereist dat ze zich op veel dingen tegelijk concentreren, constateren de onderzoekers in de jongste editie van Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Mobiel bellen

In een aantal Amerikaanse staten is het toegestaan om mobiel te bellen tijdens het rijden. Advocaten maken handig gebruik van het gebrek aan focus en concentratievermogen om de aandacht van een jury af te leiden van bezwarend bewijsmateriaal. Adverteerders zetten juist alle middelen in om de aandacht te trekken.

Zoveel mogelijk doen kan ook leiden tot stress en woede bij volwassenen - omdat het niet lukt - en bij leerproblemen bij kinderen.

De grote vraag, aldus de wetenschappers, is nu of de zware multitaskers vanaf hun geboorte al behept zijn met een beroerd geheugen en concentratievermogen of dat hun pogingen om meer dan vier ballen tegelijk in de lucht te houden ze juist zulke slecht multitaskers maakt.

Afgeleid

Uit de experimenten blijkt dat het brein van een zware multitasker dol is op zaken die er bij de uitvoering van een taak niet toe doen, dat zijn brein sneller is afgeleid en altijd op zoek is naar nieuwe impulsen in informatie.

'De zware multitasker probeert alle informatie die hem wordt gepresenteerd op te nemen. Hij kan zaken niet scheiden', melden de onderzoekers in de PNAS.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden