MRSA-bacterie op vleeskuikenboerderijen

Op 8 procent van de vleeskuikenboerderijen is de MRSA-bacterie te vinden. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) donderdag. Op dergelijke boerderijen worden kippen gehouden voor de slacht. Besmette dieren kunnen de bacterie in sommige gevallen overdragen op de mens.

Een laborant voert een MRSA-test uit Beeld ANP

Uit onderzoek van de NVWA blijkt dat 9 procent van alle vleeskuikenhouders drager van de bacterie is. Bij slachthuispersoneel van de kuikens kan dit zelfs oplopen tot 14 procent. De NVWA vindt dat extra maatregelen nodig zijn om mensen die voor hun werk in contact komen met levende vleeskuikens, beter te beschermen.

Bij gezonde mensen levert de MRSA-bacterie weinig risico op. Voor mensen in ziekenhuizen is MRSA gevaarlijker, omdat zij vatbaarder zijn voor infecties. Bovendien is MRSA niet te behandelen met gangbare antibiotica.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden