Moskou haalt nucleair materiaal weg

Amsterdam De Russische autoriteiten hebben al het nucleair materiaal weggehaald uit een onderzoekscentrum dat door bosbranden werd bedreigd...

Volgens het hoofd van het Russische atoomagentschap Rosatom, Sergej Kirijenko, dreigde er geen gevaar, zelfs als het vuur het centrum zou hebben bereikt. Toch besloten de autoriteiten het zekere voor het onzekere te nemen.

Het vuur woedde op vier kilometer van het nucleaire onderzoekscentrum in Sarov, een stad op 500 kilometer ten oosten van Moskou. In de loop van de dag meldden de autoriteiten dat het gevaar grotendeels geweken was.

Uit bezorgdheid over de zich steeds maar uitbreidende bosbranden droeg president Dmitri Medvedev de autoriteiten op snel maatregelen te nemen om de kerncentrales en andere strategische objecten tegen het vuur te beschermen.

Medvedev zei de indruk te hebben dat ‘de situatie onder controle is’, maar hij sloot niet uit dat het alsnog de verkeerde kant op zou gaan.

Ondanks de geruststellende geluiden uit het Kremlin, lijkt het erop dat de autoriteiten de grootste moeite hebben greep te krijgen op de omvangrijke bosbranden die centraal Rusland teisteren. Dit hoewel het ministerie voor Noodsituaties ruim 170 duizend medewerkers op de been heeft gebracht. Daarnaast helpt ook het leger mee het vuur te bestrijden.

Als gevolg van de aanhoudende droogte breken er steeds nieuwe branden uit. Het aantal dodelijke slachtoffers is gestegen tot 48.

Volgens de Russische media stond woensdag ruim 188 duizend hectare aan bossen in brand. Een dag eerder was dat 172 duizend hectare. In totaal werden er liefst 520 brandhaarden geteld.

Ook Moskou heeft steeds meer te lijden onder de gevolgen van de bosbranden. De dikke smog die al enige tijd in de hoofdstad hangt is deze week zelfs voelbaar in de metro. De Moskouse autoriteiten verzochten automobilisten woensdag om de auto te laten staan, zolang de bosbranden voort woeden.

De Russische media berichtten dinsdag dat een vliegbasis van de marine in de provincie Moskou tot de grond toe was afgebrand. Hierbij zouden zeker 200 vliegtuigen verloren zijn gegaan. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie sprak dit bericht aanvankelijk tegen. ‘De marine heeft helemaal geen vliegbasis in de provincie Moskou’, aldus een defensiewoordvoerder. Later erkende het ministerie dat er sprake was geweest van een beperkte brand, maar van omvangrijke schade zou geen sprake zijn. Maar kennelijk was er toch wel het een en ander aan de hand. Dat bleek wel uit het feit dat president Medvedev woensdag een aantal hoge marineofficieren de laan uitstuurde, omdat zij laks zouden zijn geweest met de brandveiligheidsvoorschriften. Het hoofd van de Russische marine kreeg bovendien een waarschuwing van de president.

Premier Vladimir Poetin speelt een actieve rol in de strijd met de bosbranden. Hij bedankte woensdag persoonlijk de bemanning van een aantal blusvliegtuigen in het Russische Voronezj en eerder deze week ontmoette hij mensen die hun huis verloren.

Politieke waarnemers zien in eopstelling van Poetin het begin van zijn verkiezingscampagne voor het presidentschap. In 2012 zijn er presidentsverkiezingen in Rusland. President Medvedev onderbrak eerder deze week zijn vakantie in de badplaats Sotsji om zich bezig te houden met de bosbranden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.