Update

Morgen crisisoverleg over EHEC-bacterie in Berlijn

In Berlijn wordt morgen crisisberaad gehouden over de uitbraak van de darmbacterie EHEC, die tot dusver in Duitsland tien mensenlevens heeft geëist. Onder meer de bondsregering, de overheden van de deelstaten en autoriteiten op het gebied van volksgezondheid en landbouw schuiven daarbij aan, zo is vandaag bekendgemaakt.

De EHEC-bacterie komt vooral op komkommers voor. Beeld getty

In Duitsland zijn waarschijnlijk meer dan duizend mensen ziek geworden door een uitzonderlijk agressieve variant van EHEC. In de omringende landen, waaronder Nederland, zijn ook besmettingsgevallen gemeld. Het betreft bijna allemaal mensen die onlangs in Duitsland zijn geweest.

De Duitse autoriteiten willen allereerst de bron van de besmettingen vaststellen. Er is een sterk vermoeden dat uit Spanje geïmporteerde komkommers de bacterie naar Duitsland hebben gebracht, maar zeker is dat nog allerminst. Zolang niet vaststaat waar de bacterie precies vandaan komt, is het beter om rauwkost als sla, komkommers en tomaten te laten staan, zei landbouwminister Ilse Aigner vandaag.

Patiënten

Duitsland krijgt de gevaarlijke darmbacterie EHEC intussen maar niet onder controle. Het aantal patiënten loopt gestaag op. Veel van hen zijn er erg slecht aan toe. Ziekenhuizen zijn overvol en het bloed voor transfusies raakt op.

EHEC brak enkele weken geleden uit en verspreidde zich snel over Duitsland. De bacterie kan darmbloedingen, hevige diarree, misselijkheid, koorts, buikkrampen, bloedarmoede en nierfalen veroorzaken. Bijkomend probleem is dat de Duitse bacterie agressiever dan gebruikelijk is en bestand blijkt tegen veel gangbare antibiotica.

Duizend gevallen

Inmiddels zijn er dus al meer dan duizend gevallen bekend, terwijl de bacterie normaal gesproken ongeveer negenhonderd mensen in een heel jaar treft. Gedurende het weekeinde zijn vier patiënten overleden: twee vrouwen in Kiel (38 en 84), een 86-jarige dame in Lübeck en een 87-jarige vrouw in Hamburg. Daarmee staat het dodental op tien, maar de Duitse autoriteiten gaan ervan uit dat het daar niet bij blijft.

Ziekenhuizen kunnen de toestroom patiënten nauwelijks aan. Zo behandelt het academisch ziekenhuis van Hamburg tachtig mensen, veel meer dan waar de kliniek op is berekend. Bij dertig patiënten werken de nieren niet meer. 'We zullen nog meer mensen verliezen. We moeten er rekening mee houden dat ook jongeren zullen bezwijken', geeft ziekenhuisdirecteur Jörg Debatin openlijk toe.

Gevolgen

De mensen die EHEC wel overleven, kampen volgens Debatin mogelijk voor de rest van hun leven met de gevolgen. Problemen met het centraal zenuwstelsel en de nieren kunnen permanent zijn.
Het Hamburgse academisch ziekenhuis en andere klinieken voeren experimenten uit met een nieuw medicijn, Eculizumab genaamd.

Dat moet de nieren beschermen. Het wordt als laatste redmiddel toegediend aan de ernstigste gevallen: mensen die niet meer kunnen zien of praten, of epileptische aanvallen hebben gekregen. Eerdere proeven in andere landen bieden hoop, maar pas over enkele weken wordt duidelijk of Eculizumab aanslaat.

Ook in andere landen is de darmbacterie opgedoken. In Denemarken en Zweden zijn inmiddels bijna veertig besmettingen gemeld. De darminfectie is ook vastgesteld bij een Nederlandse vrouw. Alle patiënten waren op reis geweest naar Duitsland voordat zij ziek werden.

Boeren

De gezondheidscrisis leidt ook tot grote problemen voor Duitse boeren. Volgens landbouworganisaties kopen de Duitsers haast geen sla meer en is de verkoop van aardbeien gehalveerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden