DE GIDSBeter/leven

Mogen vieze schoonmaakdoekjes bij de gewone was?

Antwoord op lezersvragen over gezondheid, voeding, leefstijl en psyche. Deze week: is het ongezond om vieze schoonmaakdoekjes in de wasmachine samen met beddengoed of handdoeken te wassen?

Beeld Daantje Bons

In elke supermarkt te koop: gele duizenddingendoekjes voor het huishouden en de felgekleurde, ruwe schoonmaakdoekjes van microvezel. Handig om het aanrecht schoon te maken, lekvocht van vlees op te deppen of de wc uit te soppen. Je kunt ze na het poetsen op 60 graden wassen. Het hete water doodt potentieel ziekmakende bacteriën. Het enige probleem is dat je na het poetsen in de meeste gevallen geen wasmachine kunt vullen met vieze schoonmaakdoekjes. Ze moeten dus ergens bij. Bijvoorbeeld bij de handdoeken, die je ook heet kunt wassen, of bij sokken of beddengoed. Maar wacht even, is dat niet heel smerig? Kun je die vuile schoonmaakdoekjes, met miljoenen en soms zelfs miljarden bacteriën, ongestraft samen wassen met, om maar wat te noemen, een dekbedovertrek waar je later onder gaat liggen?

Allereerst: bacteriën zijn overal. In de darmen wonen er alleen al duizenden miljarden, die samen twee kilo van het lichaamsgewicht in beslag nemen. Ook buiten het lichaam wordt de hele wereld bevolkt door ontelbaar veel van die onzichtbaar kleine organismen. Daar hoeven we dus niet bang voor te zijn, zegt Marcel Zwietering, hoogleraar levensmiddelenmicrobiologie aan de Wageningen Universiteit. ‘Het is net als met mensen’, zegt hij, ‘zijn mensen gevaarlijk? In een winkelstraat lopen hopen mensen rond. Is dat eng? Ik voel me er wel veilig bij. Maar soms zitten er terroristen, schurken of overvallers tussen. Zo is het met bacteriën ook: de meeste zijn onschuldig.’ Sterker nog: ‘Als je een vies vaatdoekje zou opeten, is er 99,9 procent kans dat er niks gebeurt.’

Voorzichtig

Toch is het verstandig om voorzichtig om te gaan met schoonmaakdoekjes, adviseert Zwietering, zeker als er kleine kinderen in huis zijn of opa en oma – ouderen hebben een minder goed werkend afweersysteem – wel eens op bezoek komen. Of als er zieken in huis zijn. Af en toe kan er toch een schadelijke bacterie de kop opsteken, zoals de bacterie Campylobacter. Andere bekende boeven onder de bacteriën: Salmonella en Listeria. Naast deze infectieuze micro-organismen, die de darmcellen zelf aanvallen en soms zelfs de bloedbaan binnendringen, zijn er ook micro-organismen in levensmiddelen die gifstoffen produceren die de mens uiteindelijk ziek kunnen maken. De Staphylococcus aureus is daar een voorbeeld van. Of E. coli. De laatste is in de meeste gevallen een doodgewone darmbewoner, maar deze bacteriesoort kent een speciale ondergroepering die wél toxines – gifstoffen – in de darm kan aanmaken.

Daarom is het toch slim om hygiënisch om te gaan met schoonmaakdoekjes, zegt Zwietering. Wassen op 60 of desnoods 95 graden werkt daarvoor prima: juist de bacteriën die het gevaarlijkste zijn, gaan dood in de kookwas. Die vieze doekjes mag je prima bij het ondergoed, de sokken, handdoeken en het beddengoed in de wasmachine stoppen. De wasmachine spoelt eerst een hoop viezigheid en bacteriën weg, daarna komt het wasmiddel erbij, samen met het hete water. Dat overleven schadelijke bacteriën niet.

Maar, adviseert Zwietering: spoel dat schoonmaakdoekje even goed uit met heet water voor je het in de wasmand gooit. ‘Een goede vuistregel voor ontsmetten is: als je je handen brandt aan het water, is het heet genoeg’, doceert de Wageningse hoogleraar. ‘Niet te veel spetteren, want dan verspreid je die bacteriën juist weer. Gebruik huishoudhandschoenen of leg het in een afwasbak met heet water en hang het daarna goed uit zodat het kan drogen. Onthoud: bacteriën gedijen in een omgeving die warm en vochtig is en waar er iets te eten valt. Met uitspoelen, desinfecteren met hitte en daarna drogen kun je de risico’s op een infectie sterk verkleinen.’

En dat verhaal dat wasmachines de 60 graden vaak niet halen? Uit testen van de Consumentenbond blijkt dat dat fenomeen slechts heel af en toe optreedt. Over het algemeen halen wasmachines de beloofde temperaturen uitstekend.

-Beeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden