Mogen ouders gevallen speen zelf schoonsabbelen?

Beeld Martijn Beekman

Veel baby's en peuters zuigen op een speen. Dat doen ze over het algemeen met toewijding en fanatisme. Toch schiet die weleens uit hun mond. Bij een kuch, omdat ze dringend iets willen melden, of zomaar, omdat ze uitgesabbeld zijn. Waarna de speen om het even waar landt - meestal de vloer, de achterbank van de auto of dat hoekje achter het bed waar nooit een stofzuiger komt.

Een ouder kan die dan natuurlijk meteen uitkoken of grondig reinigen onder de hete kraan, maar de speen even 'schoonmaken' in de eigen mond is ook reuze-efficiënt. Googelende ouders lezen hier echter nare zaken over. 'Steek nooit de speen van uw baby in eigen mond', gebieden diverse ouder- en babyblogs. Bacteriën uit de oudermond zouden schade aan doorbrekende melktandjes of ander leed kunnen veroorzaken. Maar klopt dit eigenlijk wel?

Kinderarts en hoogleraar kinderimmunologie Taco Kuijpers van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam 'ziet geen probleem' in ouderlijk speengesabbel. Kuijpers is wel even stil van de vraag. Er blijken niet veel wetenschappelijke studies naar het gebruik van fopspenen te zijn gedaan.

De onwenselijke overdracht van bacteriën wimpelt hij weg. 'Ik mag toch hopen dat ouders hun baby of kind veel knuffelen en kussen', zegt Kuijpers. 'Dat is in elk geval een wenselijk fenomeen.'

Volgens de hoogleraar wordt het kind in dat geval 'allang gekoloniseerd met bacteriën die in het gezin rondgaan'. Of je vervolgens de speen wel of niet in je eigen mond steekt, maakt simpelweg niet zoveel verschil, wil hij maar zeggen.

Een Zweedse studie uit 2013 heeft uitgewezen dat het zelfs goed zou zijn de speen in de eigen mond te steken om op termijn de kans op allergieën en eczeem te verkleinen.

Daarover is Kuijpers sceptisch. 'Zulk onderzoek is ontzettend lastig. Hoe weet je dat het enige verschil tussen die gezinnen het wel of niet in de mond steken van de speen is? Dat is vrijwel onmogelijk. Wellicht dat er iets algemeens over hygiëne te vermoeden is, maar zulke conclusies kun je bijna niet trekken.'

Het klinkt wellicht wat tegenstrijdig, maar je moet een speen natuurlijk ook niet tot sint-juttemis laten slingeren, zegt Kuijpers. 'Het is wel een broedplaats voor bacteriën, dus enige properheid is wenselijk. Net als je een melkflesje eens in de zoveel tijd uitkookt, doe je dat ook met een speen.'

Over de frequentie van dit reinigen zijn de meningen op fora nogal verdeeld. Dat je met gebrekkige hygiëne een betere weerstand kweekt, is inmiddels achterhaald. Maar overdadig gepoets is ook niet nodig, vindt de hoogleraar. Eens per week lijkt hem schappelijk.

Hij benadrukt nog maar eens dat het toch vooral om weldenkendheid gaat. 'Als je net rauwe kip hebt staan snijden, moet je de speen niet beetpakken, maar dat snappen ouders toch ook wel?'

Ook een vraag voor deze rubriek?

Mail naar gezond@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden