Mogelijk bloedcellen en vezels te vinden in dinosaurusbotten

Vergeet het fossiele bot als levenloze klomp steen: in veel meer versteende dinosaurusbotten dan men voor mogelijk houdt, zouden wel eens kleine beetjes zacht materiaal kunnen zitten. Dat beweren Britse onderzoekers, die in 75 miljoen jaar oude fossiele botten minieme structuurtjes ontdekten die veel lijken op bloedcellen en vezels.

Stukje dinosaurusbot. Beeld Laurent Mekul

Kleine restjes zacht materiaal zijn al eerder aangetroffen in versteende botten, maar wetenschappers gingen er altijd van uit dat dit alleen mogelijk is bij extreem goed bewaard gebleven fossielen. Sergio Bertazzo en collega's van Imperial College London troffen echter weefselrestjes aan in botresten die al ruim honderd jaar bij het Londense Natural History Museum in de opslag liggen.

'Dat geeft aan dat dit soort behoud van zacht weefsel wijdverspreid is in fossielen', aldus co-auteur Susannah Maidment. In zes van de acht onderzochte monsters vonden de wetenschappers aanwijzingen voor zacht spul. In twee botten zat iets wat sterk lijkt op geschrompelde bloedcellen, in vier zagen ze vezelachtige structuren en in twee botten vonden ze beetjes op het oog zacht materiaal dat ze niet konden thuisbrengen.

Nadere analyse leverde aanwijzingen op voor het bindweefseleiwit collageen. Uit een andere analyse bleek bovendien dat de bloedcellen sprekend lijken op de bloedcellen van de hedendaagse loopvogel de emoe, en dat er binnenin kleine onderdeeltjes zitten.

'Erg leuk', vindt paleontoloog Anne Schulp van Naturalis, zelf niet betrokken bij de Britse experimenten. 'Ze hebben inderdaad herkenbare stukjes gevonden.'

Ook de Amerikaanse expert Mary Schweitzer vindt de resultaten 'intrigerend' en 'opwindend', zegt ze desgevraagd, al beklemtoont ze dat er meer analyses nodig zijn om het zeker te weten. 'Ik geloof dat er nog veel informatie in extreem oud fossiel materiaal zit, en dat we vooral doorzettingsvermogen en de juiste apparatuur nodig hebben om het eruit te halen.'

Als het inderdaad lukt om zacht weefsel aan dinobotten te onttrekken, kan dat een revolutie teweegbrengen in de kennis over oerdieren. Uit eiwitten, bloedcellen en weefsels is immers allerlei informatie te halen over hoe de dieren vroeger leefden, of ze koud- of warmbloedig waren en hoe ze aan elkaar verwant waren.

De staartwervel van een Tyrannosaurus Rex. Beeld anp

Zaterdag in sir edmund: De zachte kant van dino's.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden