Moeten vrijwilligers vrezen voor aandoeningen van asielzoekers?

Noem het gastvrijheid. Voor iedere asielzoeker die dit jaar in Nederland aankwam, heeft zich ten minste één vrijwilliger aangemeld. Veel van die vrijwilligers zullen in contact komen met asielzoekers uit landen waar de gezondheidszorg nogal te wensen overlaat. Dat rechtvaardigt de vraag of migranten besmettelijke ziekten met zich meenemen. Moeten vrijwilligers vrezen voor aandoeningen van asielzoekers?

Uitbraken van infectieziekten bij vrijwilligers zijn niet bekend. Beeld anp

De aandacht van de overheid gaat vooral uit naar tuberculose, een infectieziekte die in Nederland niet veel meer voorkomt - jaarlijks ongeveer 800 gevallen. Verreweg de meeste tbc-patiënten zijn nieuwkomers. Tbc is een infectieziekte en meestal besmettelijk. De ziekte wordt door de lucht overgedragen: de verantwoordelijke bacterie verspreidt zich als een patiënt niest of hoest.

Van asielzoekers die zich bij een opvanglocatie melden wordt binnen enkele dagen een longfoto gemaakt om te controleren of ze tbc hebben. Als gevolg van de recente grote toeloop was daarbij een achterstand ontstaan, maar die is inmiddels weggewerkt, zegt Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM.

Onder Syriërs, het grootste deel van de vluchtelingen die dit jaar naar Nederland zijn gekomen, zijn weinig tbc-patiënten gevonden. De meeste gevallen zijn ontdekt bij Somaliërs, Eritreeërs en Irakezen. Tot eind vorige maand is bij 95 asielzoekers tbc geconstateerd. In 2014 waren dat er 70. 'Geen dramatische toename, terwijl het aantal asielzoekers is verdubbeld', aldus Van Dissel.

De meeste Syriërs zijn gevaccineerd tegen een reeks infectieziekten, waaronder mazelen, kinkhoest en polio. Dat is in eigen land gebeurd - de gezondheidszorg in Syrië was redelijk - of in een vluchtelingenkamp in een buurland. Ze hebben over het algemeen dezelfde vaccinaties gehad als een Nederlander. Dat ligt anders bij migranten uit de Hoorn van Afrika. Daarom is er extra aandacht voor screening van migranten uit Somalië, Eritrea en Ethiopië.

Er zijn weinig meldingen van ernstige besmettelijke ziekten onder de vluchtelingen, zegt Van Dissel. In oktober werd in Limburg bij enkele tientallen asielzoekers schurft vastgesteld, een besmettelijke, maar goed te behandelen huidziekte. Ook is bij twee migranten kleerluis - een schadelijk insect dat ziekten kan overbrengen - gevonden.

Van Dissel: 'Veel asielzoekers zijn mannen tussen de 20 en 40 jaar. Die hebben niet vaak een chronische ziekte onder de leden. Dat ze dikwijls ontberingen achter de rug hebben, geeft aan dat ze niet ongezond zijn.'

Volgens Van Dissel hoeven vrijwilligers zich geen zorgen te maken en hoeven ze zich niet extra te laten vaccineren. Ze doen er wel goed aan hygiënische voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het regelmatig handen wassen en het hoofd afwenden als iemand niest of hoest.

Uitbraken van infectieziekten bij vrijwilligers, opgelopen van een asielzoeker, zijn Van Dissel niet bekend. Zieke asielzoekers worden zo snel mogelijk behandeld. Van Dissel: 'De hoogrisicogroepen worden direct bij aankomst gescreend op tbc. In wezen zijn de risico's voor vrijwilligers vergelijkbaar met de risico's die je loopt als je op vakantie gaat in een ver oord. Vandaar dat de hygiëne zo belangrijk is.'

Ook een vraag voor deze rubriek?
Mail naar gezond@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden