'Moeder overleden hockeyer tekende zwijgcontract na mediadruk op ziekenhuis'

Ziekenhuis Tergooi in Hilversum sloot een zwijgcontract af met de moeder van de 21-jarige hockeyer die daar in 2014 overleed.

De moeder kreeg een schadevergoeding, maar kon niet met de pers praten over de zaak. De bestuursvoorzitter van Tergooi zegt dat het idee om niet met de pers te praten het initiatief was van de moeder zelf. Hij stelt dat twee betalingen zijn gedaan aan de moeder van hockeyer Rogier Mooij.

Minister Edith Schippers van VWS noemde het afsluiten van zwijgcontracten in de zorg eerder 'zeer onwenselijk'. 'Oorzaken van overlijden of niet verantwoorde kwaliteit van zorg, mogen nooit een onderwerp zijn waarover gedwongen gezwegen zou moeten worden', schreef ze aan de Tweede Kamer. De zaak kwam aan het licht door onderzoeksprogramma Argos. Donderdag komt de kwestie aan de orde in een overleg met de minister. SP-Kamerlid Henk van Gerven noemt het opstellen van zwijgcontracten 'immoreel'.

'Nooit iemand onder druk gezet'

'Dit was hun initiatief, en met wederzijdse instemming', zegt bestuursvoorzitter Ruurd Jan Roorda van Tergooi. 'Zij wilden er verder niks over naar buiten brengen. Het is door hen zo op papier gezet. Wij hadden juist gehoopt de familie zo tegemoet te komen. Wij zijn daarom onaangenaam verrast door wat er nu gebeurt. Wij hebben nooit iemand onder druk gezet.'

August Van, de advocaat van de moeder, zegt dat het het idee om tegen alle media te zwijgen niet van hen komt. 'Wij hebben eerst voorgesteld dat de moeder vrij met de media mocht praten over de feiten en over de impact op hen. De kern van ons voorstel was dat de moeder in de pers geen dingen zou zeggen die het ziekenhuis konden beschadigen. Wel hebben we verteld dat er al gepraat was met Argos en dat we dit niet meer konden tegenhouden. Het ziekenhuis had daar geen moeite mee. Maar toen Argos individuele artsen begon te bellen, ontstond veel onrust bij het ziekenhuis. Ook mijn cliënte vond dit lastig. Wij stelden toen voor aan het ziekenhuis om de toestemming aan Argos in te trekken en hebben samen met hen een brief geschreven. Die kwam in het contract dat het ziekenhuis opstelde. Daarin zette het ziekenhuis ook dat er niet met andere media gepraat mocht worden. Ik heb dat met mijn cliënte besproken. Zij stemde in. Argos is overigens doorgegaan met de uitzending.'

De 21-jarige tophockeyer Rogier Mooij heeft pijn op zijn borst en is benauwd als hij op 3 november 2014 de spoedeisende hulp oploopt in het Tergooiziekenhuis in Blaricum. Twintig uur later is hij overleden. Wat gebeurde er in de tussenliggende uren? (+)

Het bestuur van het Tergooiziekenhuis in Hilversum en Blaricum reageert voor het eerst (+) op de commotie rond het zwijgcontract dat werd getekend door de moeder van een overleden hockeyer van de Larense hockeyclub. Voorzitter Ruurd Jan Roorda: 'Het initiatief is bij haar vandaan gekomen'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden