Mocht Arjen Lubach het Torentje nou wel of niet filmen?

Werd vorige week al aangekondigd dat de maker van het dronefilmpje van de Domtoren in Utrecht vervolgd wordt, vandaag kwam het nieuws dat de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) onderzocht of het VPRO-programma Zondag met Lubach illegale dronebeelden heeft gebruikt. Hun conclusie: nee, de beelden zijn niet afkomstig van een drone, maar op een andere manier verkregen, dus vervolging is niet nodig. De vraag die echter blijft staan: waarom blijft er zoveel onduidelijkheid over de wetgeving rondom dronebeelden?

Still uit het item van Zondag met Lubach.Beeld VPRO

Arjen Lubach kondigde afgelopen zondag in zijn wekelijkse talkshow aan 'graag bij te dragen aan het helder krijgen van regelgeving: hoe ver mag je gaan? Daarom filmden wij een ander dom torentje.' Hierna waren luchtopnames van het Binnenhof en het Torentje, waarin zich de werkkamer van premier Mark Rutte bevindt, te zien. De RVD onderzocht of er strafbare feiten werden gepleegd bij het maken van de opnames - het is namelijk niet toegestaan om met 'zo'n klein vliegtuigje boven het Binnenhof te vliegen', stelt een woordvoerder van de RVD - maar kwam tot de conclusie dat de beelden waarschijnlijk door iets anders dan een drone werden gemaakt. Conclusie: geen vervoling.

Bekijk hieronder de beelden van de uitzending. Tekst loopt door na het filmpje.

Vorige week raakte Utrechter Jelte Keur in opspraak toen hij een filmpje postte waarop de Domtoren te zien was. Het filmpje werd een hit op internet, maar al gauw kwam het bericht naar buiten dat Keur een boete van 8.000 euro boven het hoofd hing. Filmen met een drone boven bewoond gebied is namelijk niet toegestaan in Nederland.

Keur zelf nuanceerde de uitspraak in de Coen & Sander Show op 3FM, waarin hij zei dat voor vergelijkbare gevallen eerder boetes van enkele honderden euro's werden uitgedeeld door de Luchtvaartpolitie.

Maar waar komt de onduidelijkheid over de regels vandaan? 'Er is op dit moment geen formele wetgeving, we zitten in een overgangsperiode', zegt Rob van Nieuwland, voorzitter bij brancheverenging voor onbemande vliegtuigen DARPAS.

Illegaal

'Sinds juli 2013 is professioneel gebruik verboden, tenzij wordt voldaan aan de ontheffingsvoorwaarden. Deze voorwaarden zijn uitvoerig, waardoor het moeilijk is om daadwerkelijk met een onbemand vliegtuig te mogen vliegen.' De officiële wetgeving moet ingaan op 1 juli 2015, maar het is nog maar zeer de vraag of het dan ook makkelijker wordt om met een drone te vliegen. 'Wat er eigenlijk gaat gebeuren is dat die tijdelijke voorwaarden dan worden vastgelegd in een wet. Wil je met een drone gaan vliegen, dan zul je toch echt die ontheffing moeten krijgen.'

Over de gevallen van Keur en Lubach kan Nieuwland kort zijn: 'Die bezigheden zijn illegaal. Ze hebben willens en wetens de regels overtreden.' Mocht de RVD overgaan tot een aanklacht, dan is het nog niet duidelijk wat de hoogte van de straf zal zijn. Maar voor elke overtreding van de luchtvaartwet kan een boete van 7.800 euro worden opgelegd.

VPRO

De VPRO, de zender waar Zondag met Lubach wordt uitgezonden, was niet van tevoren op de hoogte gebracht van het item met de drone. 'Dat vind ik ook niet nodig', zegt Stan van Engelen, hoofdredacteur televisie van de VPRO. 'Dit valt onder makersvrijheid.' Bij de vraag of van Engelen het liever anders had gezien, reageert hij: 'Zondag met Lubach is een satirisch nieuwsprogramma, dus dan mogen ze zo nu en dan best het randje opzoeken.' Ook Human Factor, producent van het programma, stelt in een reactie dat 'we geen enkele reden zien om de toon van ons programma te veranderen. We zijn en blijven een satirisch programma. Aanstaande zondag komen we in onze uitzending terug op deze beelden.' Van Engelen meldt dat de VPRO 'uiteraard' bereid zou zijn geweest mee te betalen aan een eventuele boete.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden