Weblog

Misschien kan Twitter eens het begrip hardleers opzoeken

Twitter brengt sinds enkele dagen in kaart welke apps je op je mobieltje hebt staan. Om je nog beter met passende reclame te kunnen lastigvallen. Twitter vráágt het tenminste nog, Uber trekt gewoon je telefoon leeg.

Peter van Ammelrooy
De Indische scharrelaar. Beeld ThinkStock
De Indische scharrelaar.Beeld ThinkStock

Zouden ze bij Twitter een Van Dale Nederlands-Engels hebben staan? Misschien kunnen ze dan eens het begrip 'hardleers' opzoeken.

Het microblog introduceerde deze week een nieuwe voorziening in zijn apps voor iOS- en Android-telefoons. Twitter brengt de andere apps op je toestel in kaart 'om je zo een nog persoonlijkere Twitter-ervaring te bezorgen'. Die betere ervaring bestaat uit 'op maat gesneden content waarin je misschien wel interesse hebt'.

Lees voor content: reclame.

Iedereen met een rudimentair begrip van de economie begrijpt dat Twitter iets terug wil zien voor de gratis service die het biedt. Voor niks gaat de zon op. Investeerders hebben niet voor de kat z'n viool miljarden in het bedrijf gepompt.

Nog een spion

Maar je zou verwachten dat de introductie van weer een feature die schuurt met de privacy van zijn gebruikers op een nette manier wordt voorbereid. Persbericht, mededeling aan de twitterati en daarna de vraag of we wellicht belangstelling hebben in nog een spion op onze toestellen.

In tegendeel: we zagen eerst een even alarmerende als cryptische mededeling op het scherm van ons mobieltje floepen, zagen toen op tweets dat meer gebruikers verbaasd waren en zagen het bedrijf pas een dag later open kaart spelen toen journalisten begonnen te bellen.

Nu, twee dagen later, staat de nieuwe feature nergens uitgelegd op de bedrijfswebsite, in de persberichten noch in de vijf officiële blogs en ook niet in de officiële tweets.

Precies zoals het vaak gaat.

Dat topman Dick Costolo cum suis op zijn klompen heeft aangevoeld dat niemand zit te wachten op een nieuwe app-afluisteraar blijkt wel uit het feit dat gebruikers zich moeten afmelden (opt-out) in plaats van dat ze ervoor kunnen kiezen dat Twitter en zijn adverteerders aan de zwier gaan met hun tijdlijn.

Gelukkig zijn er altijd behulpzame geesten die je uitleggen hoe je de nieuwsgierigheid van Twitter kunt bedwingen. (Of simpel: Delete.)

Twitter-topman Dick Costolo Beeld getty
Twitter-topman Dick CostoloBeeld getty

Uber overvraagt
Maar goed: Twitter vráágt het tenminste nog.

Onderzoeker GironSec meldt dat een virtuele vivisectie op de Android-app van taxibemiddelaar Uber heeft uitgewezen dat dit stukje software een sloot aan persoonlijke gegevens naar de servers van het bedrijf stuurt. Ook data waarvoor het vooraf niet impliciet toestemming heeft gevraagd.

De uber-app brieft zijn thuisfront onder meer over wat voor gesprekken je hebt gevoerd, welke apps je hebt geïnstalleerd, je locatie en of je toestel kwetsbaar is voor kwaadaardige software (malware).

Alsof een taxichauffeur eerst je huis in loopt om door je post te snuffelen, in je wasmand te wroeten en te noteren welke pillen en poeders erin je medicijnkast staan.

Het bedrijf heeft imago-gewijs toch al geen goede week. Het ligt onder vuur omdat het kritische journalisten wilde aanpakken en moet in een rechtszaak e-mails onthullen waaruit zou blijken dat ze klanten om de tuin leidt over de opbrengsten voor de chauffeurs.

De website Gizmag merkt gevat op dat Google normaal korte metten maakt met apps die zijn richtlijnen zo hardhandig aan hun laars lappen, maar dat Uber daar niet bang voor hoeft te zijn gezien de investering van 258 miljoen dollar in de internettaxi.

Als ze bij Twitter 'hardleers' hebben opgezocht, kunnen ze het woordenboek misschien even lenen aan Uber. Kunnen ze daar 'hondsbrutaal' en 'blazoen' opzoeken.

Uber Beeld Ted Soqui
UberBeeld Ted Soqui
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden