Mislukking dreigt voor klimaattop

Pogingen om doorbraak te forceren, lopen op niets uit...

Van onze verslaggevers Marc Peeperkorn en  Michael Persson

KOPENHAGEN De wereldleiders moeten vandaag een mislukking van de klimaattop voorkomen. Verwoede pogingen donderdag een doorbraak te forceren in de klimaatonderhandelingen tussen de 192 landen, bleven zonder succes. De Verenigde Staten waarschuwden geen akkoord te verkiezen boven een verwaterd akkoord.

‘We koersen af op een catastrofe’, zei de Franse president Sarkozy. Hij riep alle politieke leiders op over hun schaduw heen te springen. EU-voorzitter Zweden constateerde ‘brede onwil’. ‘Niet iedereen hier is bereid het klimaatprobleem op te lossen’, aldus de Zweedse premier Reinfeldt. Zonder het land te noemen, doelde hij vooral op China.

Zijn Britse collega Brown: ‘De burger vraagt zich terecht af: als we geld vinden om banken te redden moeten we ook geld kunnen vinden om de aarde te redden.’

Met nog minder dan 24 uur te gaan – vannacht eindigt de klimaattop die twee jaar is voorbereid – zijn de verschillen tussen de landen nog steeds groot. Over de belangrijkste kwesties (reductie van de CO2-uitstoot; financiële hulp voor de klimaatstrijd in de ontwikkelingslanden) bestaat geen overeenstemming. De Europese Unie belegde donderdagnacht een spoedoverleg met de hoofdrolspelers: de VS, China, Afrika en Brazilië. Veel wordt verwacht van president Obama, die vandaag in Kopenhagen arriveert.

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Clinton staat de wereld op een kruispunt. ‘Klimaatverandering is een bedreiging van ons milieu, onze economie en onze veiligheid. De tijd raakt op.’ De Duitse Bondskanselier Merkel wil de burger vanavond in de ogen kunnen kijken: ‘We moeten samenwerken, zoals we dat tijdens de financiële crisis ook deden. We moeten de wereld kunnen zeggen: we hebben de boodschap begrepen, er komt verandering.’ De Braziliaanse president Lula da Silva: ‘Deze conferentie is geen spelletje waar je kaarten in je mouw kunt verbergen. Daarvoor is het te laat. Dan zijn we allemaal verliezers.’

Clintons toezegging dat de VS steun geven aan financiële klimaathulp voor de armste landen (70 miljard euro per jaar vanaf 2020), werd enthousiast ontvangen. Hoeveel de VS daaraan bijdragen, liet Clinton in het midden. De EU stelde eerder dat de ontwikkelingslanden 100 miljard euro per jaar nodig hebben. Minder positief was de reactie op de CO2-reductieplannen van de VS (4 procent minder in 2020). De EU riep Obama op verder te gaan. De Unie verlaagt haar CO2-uitstoot met 20 procent en is tot 30 procent bereid als andere landen vergelijkbare stappen zetten. Een uitgelekt VN-document onderstreept de noodzaak daarvan om de temperatuurstijging te beperken. De VS eisen effectieve controles op de beloofde CO2-reducties. China voelt daar niets voor maar wil toezicht te accepteren als dat zijn soevereiniteit niet aantast.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden