Minister onderzoekt mogelijkheid euthanasie bij kinderen van één tot twaalf jaar

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) maakt een wetenschappelijk onderzoek mogelijk naar euthanasie bij kinderen van één tot twaalf jaar. Ze wil ook een steunpunt financieren voor kinderartsen die met kindereuthanasie te maken krijgen. De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) wilde graag zo'n onderzoek en ontwikkelt een dergelijk steunpunt.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Voor baby's is er al een regeling voor levensbeëindiging en kinderen vanaf 12 jaar vallen onder de voorwaarden van de euthanasiewet. Over de tussengroep is veel discussie. Een meerderheid van de Tweede Kamer staat ervoor open dat levensbeëindiging mogelijk wordt bij kinderen van één tot twaalf jaar. Er is nu maar één optie. Een arts kan een beroep doen op 'overmacht in de zin van een noodtoestand'. Daarvan kan sprake zijn als bijvoorbeeld pijnbestrijding bij zeer ernstig zieke kinderen echt niet werkt.

Werkelijke wilsbekwaamheid

Het voorstel van de kinderartsenvereniging is om 'werkelijke wilsbekwaamheid' als toetsingscriterium te nemen, in plaats van de kalenderleeftijd. Voor kinderen die de beslissing niet zelf kunnen nemen, moet de arts in samenspraak met de ouders de knoop kunnen doorhakken. Dit gebeurt nu al bij kinderen tussen 0 en 1, maar de artsen vinden dat dit ook mogelijk moet zijn bij wilsonbekwame kinderen tot 12 jaar.

De kinderartsen sluiten met hun voorstel aan bij de praktijk in België. Sinds februari 2014 kunnen minderjarigen in België om euthanasie vragen, mits zij wilsbekwaam zijn en beide ouders instemmen. Er moet sprake zijn van aanhoudend en ondraaglijk fysiek lijden, waarbij zeker is dat de patiënt 'binnen afzienbare termijn' zal overlijden. Naar aanleiding van de discussie in België vroeg minister Schippers de Nederlandse kinderartsen om hun standpunt.

Brug te ver

Volgens de Nederlandse wet is een kind vanaf 12 jaar wilsbekwaam. Wel moeten de ouders bij een euthanasieverzoek toestemming verlenen. Voor zover bekend zijn in Nederland tussen 2002 en 2012 vijf euthanasieverzoeken van minderjarigen gehonoreerd. Het betrof één kind van 12 jaar en vier van 16 en 17 jaar.

Critici noemden de voorstellen van de kinderartsen een brug te ver. Zij vrezen dat ouders die niet langer kunnen aanzien dat hun kind lijdt, te veel invloed zullen krijgen bij euthanasieverzoeken.

Voor genoemd onderzoek heeft Schippers bijna 400 duizend euro uitgetrokken. De kosten van het steunpunt zijn nog niet duidelijk. Het wordt afgestemd met artsenfederatie KNMG en wordt naar verwachting in 2016 operationeel.

België

In België bestaat de euthanasiewet voor kinderen al. Lees het verhaal over de wet in de praktijk: 'Ouders associëren morfine nu met het doodspuiten van een kind, terwijl het nodig is om comfort te bieden (+).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden