Miljoeneninjectie Bill Gates voor Nederlands tbc-vaccin

Een Nederlandse stichting die geld inzamelt voor onderzoek naar een vaccin tegen tbc krijgt steun van Bill Gates. En eindelijk bewezen: de hippocampus is de startmotor voor het geheugen, plus zeldzame bosvleermuizen gespot bij Enschede.

GULLE GATES: De stichting TuBerculosis Vaccine Initiative (TBVI) ontvangt de komende drie jaar 3 miljoen dollar uit de Bill and Melinda Gates Foundation, de filantropische instelling van de Microsoft-miljardair en zijn vrouw.

Het Nederlandse initiatief gebruikt het geld om de organisatie verder uit breiden. De stichting wil de komende tien jaar 200 miljoen euro werven om nieuwe vaccins tegen tuberculose te kunnen ontwikkelen en het Europese onderzoek naar de infectieziekte verder uit te breiden.

Volgens cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) sterven jaarlijks 1,8 miljoen mensen aan tuberculose.

IN DE HERHALING: Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) hebben bewezen dat het hersengebiedje hippocampus functioneert als een soort startmotor voor het geheugen. Tijdens de slaap zet de hippocampus een naastgelegen hersengebied aan het werk, dat ervoor zorgt dat mensen zich informatie kunnen herinneren.

Al bijna veertig jaar geleden namen wetenschappers aan dat de hippocampus er tijdens de slaap voor zorgt dat informatie wordt opgeslagen als herinnering. De Amsterdamse onderzoekers hebben nu via experimenten op ratten voor het eerst bewezen wat er precies tijdens de diepe slaap gebeurt.

Volgens de onderzoekers zet de hippocampus een soort ‘replay’ aan het werk. Die ‘replay’ in de hersenen verloopt in de slaap tien keer sneller dan in het actieve leven. Op die manier wordt het geheugen gevormd

VOLG DE VROUW: Op landgoed Smalenbroek ten zuiden van Enschede is een groep zeer zeldzame bosvleermuizen gezien. De groep heeft ook jongen. Het is voor het eerst sinds de jaren tachtig dat de bosvleermuis zich weer voortplant in Nederland, meldt de Zoogdiervereniging.

De bosvleermuis verdween in de jaren tachtig vrijwel helemaal uit Nederland. Deze zomer vond Landschap Overijssel een zogend vrouwtje in een vangnet tijdens een vleermuistelling. Het vrouwtje kreeg een zendertje mee, omdat vleermuisvrouwtjes altijd in een groep leven.

Het zendertje leidde de natuurbeschermers naar een holle boom, waarin een stuk of twintig zogende vleermuisvrouwtjes blijken te wonen. De mannetjes leven solitair, maar verblijven altijd in de buurt van de vrouwengroep.

Bill Gates tijdens een inentingsactie in Nigeria, tegen polio. De miljardair steekt ook geld in een Nederlandse project voor de bestrijding van tbc. (Foto Bill and Melinda Gates Foundation) Beeld
Bill Gates tijdens een inentingsactie in Nigeria, tegen polio. De miljardair steekt ook geld in een Nederlandse project voor de bestrijding van tbc. (Foto Bill and Melinda Gates Foundation)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden