Miljoenen Bill Gates voor Nederlands wapen tegen malaria

Een jong Nederlands bedrijf dat een nieuw wapen ontwikkelde in de strijd tegen malaria, heeft samen met enkele Amerikaanse onderzoekers ruim 9 miljoen euro ontvangen van filantroop Bill Gates. Het Wageningse bureau In2Care bedacht een manier om de werking van muggengif te versterken met behulp van elektrostatische lading.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Wetenschappers van In2Care maakten in samenwerking met enkele Afrikaanse instituten een elektrostatisch geladen coating waarmee muggen kunnen worden uitgeschakeld, ook muggen die resistent zijn tegen insecticiden. De effectiviteit van de methode werd bevestigd in een wetenschappelijke studie die eerder dit jaar is gepubliceerd. De organisatie van Bill en Melinda Gates heeft onlangs 10,2 miljoen dollar (9,3 miljoen euro) beschikbaar gesteld voor een omvangrijke proef met deze techniek in Ivoorkust. Daarbij gaat In2Care samenwerken met onderzoekers van de Penn State University.

'We zijn ontzettend trots', reageert Bart Knols, directeur van In2Care. 'Het is fantastisch dat we dit met een klein team van zes mensen in Wageningen hebben bereikt. Het betekent dat we internationale erkenning krijgen voor ons werk.'

Elektrostatische lading

Met het geld van Gates zullen in Ivoorkust zesduizend woningen worden voorzien van ventilatiegaten met gaas dat is bewerkt volgens de methode van In2Care. Na twee jaar zal worden gekeken of bewoners van deze woningen minder zijn getroffen door malaria dan bewoners van huizen waar alleen klamboes worden gebruikt. 'We gaan meten in hoeverre het bewerkte gaas extra bescherming biedt. In hoeverre malaria daadwerkelijk wordt teruggedrongen', aldus Knols.

Op het gaas in de ventilatiegaten bevinden zich poederdeeltjes van een muggenbestrijdingsmiddel die worden vastgehouden door elektrostatische lading. De binding tussen gaas en gif is sterk genoeg om ervoor te zorgen dat het (negatief geladen) poeder van het muggengif op zijn plek blijft en zwak genoeg om ervoor te zorgen dat het poeder overspringt op de (positief geladen) mug.

Statische elektriciteit

Wageningse onderzoekers hebben een nieuw wapen ontdekt in de strijd tegen de malariamug: statische elektriciteit. Lees hier het eerdere nieuwsbericht over de Nederlandse vinding.

Malariamuggen worden door de geuren van huisbewoners naar de ventilatiegaten gelokt, waar ze worden blootgesteld aan een dosis van het bestrijdingsmiddel die veel groter is dan bij geïmpregneerd klamboegaas. Door die hoge dosis gif leggen ook muggen met een hoge mate van resistentie het loodje.

Eerder is deze methode, op kleinere schaal, al toegepast in Tanzania. Daar werden met Europese subsidiegelden 1800 woningen voorzien van het giftige ventilatiegaas. De insecticiden op het bewerkte gaas bleek ongeveer zeven maanden werkzaam te blijven. De elektrostatische coating is niet geschikt voor klamboes. Die werkt alleen op een schaduwrijke plaats, waar mensen het gaas niet aanraken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden