Milieurel rond dode scrotumkikkers in Peru

Bij het Titicacameer in Peru zijn zo'n tienduizend dode kikkers gevonden van de bedreigde soort Telmatobius culeus. De dieren, bijgenaamd 'scrotumkikker' omdat ze zo ruim in hun huid zitten, zijn het slachtoffer van illegale lozingen van raffinaderijen en mijnbedrijven in het gebied, vermoeden milieuorganisaties.

Bij het Titicacameer in Peru zijn zo'n tienduizend dode kikkers gevonden van de bedreigde soort Telmatobius culeus. Beeld AFP
Bij het Titicacameer in Peru zijn zo'n tienduizend dode kikkers gevonden van de bedreigde soort Telmatobius culeus.Beeld AFP

Boze Peruaanse milieuactivisten hebben honderd dode kikkers uitgestald op het marktplein van de regionale hoofdstad Puno om aandacht te vestigen op de ramp. De actievoerders gaat het overigens maar ten dele om de kikkers: al jaren pleiten ze voor betere waterzuiveringsinstallaties. 'De autoriteiten hebben geen idee hoe we leven. Ik moest ze deze kikkers wel brengen', aldus protestleider Maruja Inquilla in een persverklaring. De Peruaanse staatsbosbeheer Serfor onderzoekt de zaak.

De scrotumkikker staat als 'kritisch bedreigd' op de soortenlijst van de internationale unie voor natuurbescherming IUCN. Overigens niet in de laatste plaats door overbevissing, want het dier wordt ter plaatse gezien als lekkernij. Volgens een verklaring van Serfor zijn de afgelopen dagen dode kikkers gevonden langs zo'n vijftig kilometer van de Coata-rivier, een rivier die deels door industriegebied loopt en die uitmondt in het Titicacameer. In het gebied zijn ook dode vogels gevonden die zich voeden met de kikker.

Bij Naturalis denkt ook amfibieënonderzoeker Pim Arntzen aan vervuiling. 'Als zoiets in een poel gebeurt, zou je eerder denken aan een ziekte-uitbraak. Maar aan een rivier kan ik mij vervuiling beter voorstellen.' Kikkers zijn gevoelig voor milieuvervuiling, zegt Arntzen, omdat ze een dunne, doorlatende huid hebben. Massale, plaatselijke kikkersterfte komt dan ook regelmatig voor, meestal door ziektekiemen.

Waarschijnlijk is de schade groter, denkt Arntzen. 'Waarschijnlijk vind je aan de oevers maar een fractie van wat er werkelijk doodgaat.' Een ernstige situatie, vindt de expert, want 'deze soort heeft een klein verspreidingsgebied en is volledig aquatisch.'

Telmatobius culeus heeft nog een bijnaam: de reus van Titicaca, omdat ze meer dan een kilo zwaar kunnen worden. Bij de laatste officiële beoordeling, in 2004, constateerden onderzoekers dat de kikker sinds 1990 met ongeveer 80 procent in aantal was afgenomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden