Microsoft wordt in een dag vijftig miljard gulden minder waard

Het optimisme over de winstontwikkeling van de beursfondsen in het eerste halfjaar ebt weg. De lokale fondsen Blydestein-Willink en Atag kwamen dinsdag nabeurs ieder met een winstwaarschuwing....

Van onze verslaggevers

Analisten maken zich ineens grote zorgen over de winstontwikkeling van beursfondsen. De voortekenen uit het buitenland waren niet best. Het resultaat van het Duitse softwarebedrijf SAP stelde gisteren teleur. Softwaregigant Microsoft maakte weliswaar een recordwinst van liefst zestien miljard gulden bekend op een omzet van 43 miljard, maar kondigde daarbij aan dat het resultaat voor het komende boekjaar wel eens zou kunnen tegenvallen. Met de naderende millennium-wisseling zouden kopers hun investeringen in computers en software op een laag pitje kunnen zetten. 'Wij zullen geen nieuwe vergroting van de marges zien', zei financieel directeur Greg Maffei dan ook.

Die uitspraak miste zijn uitwerking niet op de Amerikaanse beurs waar Wall Street 192 punten lager sloot op 10.996. Het is bijna twee maanden geleden dat de beursbarometer zoveel terrein prijsgaf op een dag.

Microsoft, dat geen Dow Jones-fonds is ofschoon het het duurste bedrijf ter wereld is, sloot 5 1/16 dollar lager op 93 5/16. In één dag werd het bedrijf ruim vijftig miljard gulden minder waard (ongeveer de totale beurswaarde van Ahold).

Daarnaast ging de dollar gisteren ineens keihard onderuit nadat een gerespecteerd Duits onderzoeksbureau (Ifo) openbaarde dat de economie in dat land aantrekt. De dollar verloor ruim twee eurocent (4,5 guldencent). Veel Nederlandse fondsen hebben grote belangen in de VS en worden hierdoor gedupeerd.

Vanaf vandaag komen de belangrijke Nederlandse beursfondsen met hun halfjaarresultaten. ASM Lithography bijt vandaag de spits af. Morgen zal Philips zijn resultaat bekend maken. De koers van ASM Lithography daalde dinsdag met 5,55 euro tot 61,70 euro. Philips verloor ook 5,50 euro op 102,55.

Beide fondsen zijn de afgelopen maanden sterk in koers gestegen. Zij zullen de hooggespannen verwachtingen van beleggers moeten waarmaken. Voor ASM Lithography rekenen analisten op een ongeveer gelijkblijvende winst. De koersstijging van de afgelopen tijd moet vooral worden gerechtvaardigd door zonnige perspectieven.

Vorig jaar leidde de publicatie van de halfjaarresultaten van ASM Lithography tot een ommekeer van het beursklimaat. Op 20 juli bereikte de beurs toen een record. Daarna ging het bergafwaarts. Analisten zijn ook bang voor eventuele tegenvallers bij Philips. Vooralsnog gaan zij uit van een winstdaling van 15 procent bij het elektronicaconcern.

Atag Group in Ulft, fabrikant van centrale verwarmingsketels en keukenapparatuur, maakte op 25 mei al bekend dat als gevolg van de zachte winter de afzet was gestagneerd en daardoor de winst over 1998 niet zou kunnen worden geëvenaard. Gisteren maakte Atag bekend dat in de maanden mei en juni geen verbetering is opgetreden. In Duitsland en Nederland blijven de verkopen achter. Hierdoor heeft Atag in het eerste halfjaar een verlies moeten slikken van twaalf miljoen gulden.

Ook Blydenstein-Willink in Hengelo, fabrikant van interieurstoffen en technische textiel, meldde dinsdag een tegenvaller. Als gevolg van een brand bij een van de grootste klanten zal het bedrijf het eerste halfjaar met een lager resultaat moeten afsluiten. Blydenstein-Willink maakt het halfjaarresultaat pas op 19 augustus bekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden